Solidiumist saab Sipilä sõnul varahaldusfirma, kes saab aktiivselt teha börsil investeeringuid. "Plaan on vabastada käed," ütles ta ajalehele.

Solidiumil on praegu kaks rolli. Esiteks peab see olema soomemaine ankurinvestor, teiseks aga ettevõte, kes teenib investeeringutega head tootlust. Rollide ühitamine on olnud raske, sest Solidiumil puudus seni võimalus teha portfellis muudatusi ja praktikas on see lihtsalt hoidnud ühtesid ja samu osalusi aastast aastasse.

"Solidiumi mänguruum on olnud napp, seda on võrdlustes näha," ütles Sipilä. Mullu tootis Solidiumi portfell 6,3%, vähem kui Helsingi börsiindeks.

Sipilä plaani kohaselt võiks Solidium tulevikus ka reinvesteerida dividende; nendega enam riigieelarvet ei lapitaks. See oleks tõeliselt uus suund, sest viimastel aastatel on Soome valitsus võtnud Solidiumist nii palju dividende, et ettevõte on olnud sunnitud ka põhivara müüma.

"Solidiumi roll muutuks aktiivsemaks, sedakaudu saame nõuda ka paremat tulemust," ütles Sipilä.

Solidiumil on 12 Soome ettevõtte aktsiaid, kokku 6,9 miljardi euro eest. Kõige suurem osa portfellis on Sampol, mille aktsiate väärtus on 2,5 miljardit eurot.

"Tõmbasin hommikukohvi kurku," ütles Nordneti aktsiastrateeg Jukka Oksaharju peaministri plaani kohta. Ta meenutas ajalehele, mis juhtus, kui riik võttis endale aktiivse investori rolli Talvivaara kaevanduses.

"Sipilä kangelastegudest on moodustumas investoritele ja maksumaksjatele nii suur arve, et strateegi taskuarvuti ekraanil ei jätku selle kuvamiseks kohti," märkis Oksaharju.