Soomest Eestisse suunduv vabaajareisimine on olnud tõusuteel. Soome statistikakeskuse andmete järgi tehti Soomest Eestisse maist kuni augustini üle miljoni reisi. Ööbimist sisaldavaid reise tehti 739 000. Need arvud on sel aastakümnel kasvanud mõni protsent aastas. Eesti on soomlaste hulgas populaarseim reisisihtkoht, teatab Yle Uutiset.

Eesti ja teiste Balti riikide populaarsuse kasvu soomlaste hulgas seletab nende lähedus ning arenenud turismisektor. Keerulise majandusliku olukorra tõttu reisivad soomlased rohkem lähiriikidesse.

„Eestis on turimismialane pakkumine lisandunud. Lisaks Tallinnale tõmbavad turiste ligi mõisad ja spaad mujal riigis,“ kommenteeris Soome reisibüroode liidu tegevjuht Heli Mäki-Fränti.

Eestis pakuvad turistidele huvi restoranides pakutav ja Soomest odavam alkohol. Eesti on alkoholiaktsiise tõstnud ning järgmisele aastale kavandatakse lahjade alkohoolsete jookide aktsiisi täiendavat tõusu.

Soome turismisektor ei usu, et kallinev alkohol vähendaks Eestisse suunduvat turismi. Näiteks Lahti ettevõte Lehtimäen Matkat loodab sellele, et Eesti lähedus on piisav müügiargument. Ettevõte viib Päijät-Häme maakonnast Eestisse igal nädalal vähemalt 13 bussitäit inimesi.

„On tõsi, et soodne alkohol on soomlastele ligitõmbav, aga see on ainult üks toode teiste hulgas. Näiteks lastega pered otsivad Eestis muudki. Eesti on turistidele ligitõmbav oma lihtsusega. Sinna on kergem reisida kui näiteks Stockholmi,“ hindas Lehtimäen Matkat Oy ärijuht Sanna Lehtimäki.

Ka Soome turismifirmade katusorganisatsioonis ei usuta turistide voolu kadumisse, kui ka alkohol Eestis kallineb. Seda usku põhjendatakse sellega, et lähiturism on levinumaks muutunud ja Eestisse reisimine on stabiilselt kasvanud.

Väike, ajutine kukkumine pärast hindade tõusu on võimalik. Omaette küsimus on see, kas viinavedajad suunduvad soodsamate hindade järel kaugemale Balti riikidesse.

„Alkoholi hind ei ole turismis tingimata määrav tegija. Aga Balti riigid on muudki kui Tallinn, Läti külgetõmbejõud on kasvanud. Kogu Balti riikides on turismiteenused ja infrastruktuur, nagu transpordiühendused viimastel aastatel märgatavalt paranenud,“ rõhutas Soome turismibüroode liidu tegevjuht Mäki-Fränti.