Tesla teatas kolm nädalat tagasi, et lisaks USAsse ehitatavale Gigafactoryle tuleb teine samasugune tehas veel ka Euroopasse. Soome Vaasa linnavalitsus asus nüüd seda tehast endale hankima.

Vaasa peab oma tugevusteks konkurentsis teiste piirkondadega esiteks arenenud energiatehnoloogiasektorit ja teiseks Soomes rajatavat liitiumikaevandust, mis on ainus selle akudes kasutatava tooraine kaevandus Euroopas, vahendas Yle.

Vaasa linnavalitsus loodab hanke esialgse hinnangu ja pakkumuse kokku saada järgmise aasta alguses. "See on hange, mis ehitab Vaasa tulevikku veel mitme järgneva sugupõlve ajal," ütles linnapea Tomas Häyry Ylele.

Tesla uues Gigafactory tehases toodetakse algul uue põlvkonna akusid, kuid hiljem on plaanis lisada ka autode koostamine.

Kaevandusfirma Keliber alustas sel sügisel Keski-Pohjanmaa maakonnas Kaustise lähedal liitiumimaagi proovikaevamist. Tootmine loodetakse püsti saada paari aasta jooksul. Ettevõttel on kavas rajada ka rikastusvabrik, et toorainet kohapeal maksimaalselt väärindada.