Soome paberitööstuskontsern UPM teatas eelmisel nädalal, et ta on alustanud läbirääkimisi kasepuitu töötlevate saekaatrite sulgemiseks. Kokku võib see tähendada 2400 töötaja koondamist. UPM põhjendab oma otsust Venemaalt imporditava puidukoguse vähenemisega. Talv oli soe, maapind vesine ja venelased ei suutnud langetada nii palju metsa, kui soomlased soovisid. Pikemas perspektiivis ohustab importi ka Venemaa kavatsus tõsta puidutolli.

Eesti metsatööstuse liidu tegevjuht Andres Talijärv ütleb, et samad asjaolud on päevakorral siingi. “Talv oli ka Eestis puiduvarumiseks äärmiselt ebasoodne,” ütleb Talijärv. On juba teada, et juunikuus sulgeb uksed Stora Enso Sauga saeveski Pärnumaal. Uusi suurkoondamisi pole praegu veel ette nähtud, kuid muudatusi on väheneva töökoormuse tõttu tehtud juba mõneski Eesti saeveskis. “Näiteks kolme vahetuse asemel üks vahetus,” selgitab Talijärv.

Ärileht on kirjutanud ka Eesti metsameeste muredest. Kui veel mõne aasta eest toodi Eesti metsadest aastas välja 10–11 miljonit tihumeetrit puitu, siis nüüdseks on aastane raiemaht kahanenud viiele-kuuele miljonile tihumeetrile. Metsameeste arvates on põhjuseks ebasoodsas suunas muutunud maksundus.

Nimelt kuulub suur osa metsast eraisikutele, kuid eraisik peab metsa müües tasuma tulumaksu. Ettevõtetel seda koormist pole ja nii on erametsaomanikud sattunud ebaõiglasse konkurentsi.

Selle aasta juulist tõuseb pealegi Vene palgitoll juba kümne euroni ja 2009. aasta 1. jaanuarist 50 euroni. See ei puuduta ainult Eestit, vaid hakkab kehtima kõigile.