Statistikaameti andmetel peatus Soome turiste tänavu meie majutusettevõtetes 5% vähem kui eelmisel aasta juunis. Soome turistide arv vähenes võrreldes eelmise aastas sama ajaga juba viiendat kuud järjest.

Kuigi Tallinki reisijate arv Tallinna- Helsingi liinil on mullusega võrreldes kasvanud, siis on reisijate seas lisaks eestlastele ja soomlastele suur osa muudest riikidest, eelkõige Aasiast pärit reisijatel. „Soomlastest reisijate arv on kindlasti miski, mida me Tallinkis jälgime ning trend, et soomlased Eestisse vähem reisivad, on murelikuks tegev,“ kinnitas Tallink Grupi juhatuse esimees Paavo Nõgene.

„Oleme oma muret soome turistide arvu vähenemise üle juba mõnda aega väljendanud,“ kinnitas Loodmaa, kes lisaks liidu juhtimisele on ka Tartu hotellide Pallas ja Sophia juhatuse esimees. Soome on Eesti suurim turismipartner ning sealsete turistide vähenemine annab ka turismisektoris kohe tunda, sest absoluutarvudes on numbrid suured.
Loodmaa sõnul ei ole neil olnud võimalust ega ka ressursse teha uuringut, miks soomlased enam Eestisse ei tule, kuid tõenäoliselt on seal mitmeid põhjusi.

Kerkinud hinnad
Nii on siiasõidu üks ahvatlev eesmärk ehk head kaupade hinnad (nende seas ka alkohol), kadunud. Lisaks läheb Soome majandusel tervikuna ning seega ka soomlastel hästi, maailm on avardunud, soodsaid reisipakkumisi on ka kaugemale ning nii reisivadki soomlased palju ka kaugematesse riikidesse. „Soomlastel on valida, kas tulla üle lahe või reisida kaugemale ja eks nad reisivad mujale," tõdes Loodmaa.

Radisson Blu Sky Hoteli hotellijuhi Vitali Makejevi sõnul on Soome külaliste osakaal hotellis vähenenud kaks viimast aastat. Selle aja jooksul on tänu suurtele üritustele ning lennuühenduse paranemisele tõusnud üldine nõudlus turul, mis omakorda mõjutab hinda. See on Makejevi sõnul ka peamine põhjus, miks Soome külaliste, eelkõige turistide osakaal on väiksemaks jäänud. “Sihtkohana on Tallinn paari viimase aasta jooksul kallimaks läinud (transport, majutus, toitlustamine, meelelahutus) ning see mõjutab Soome turistide siia tulekut,” lausus ta.

Soomes IT-alal töötav Juha möönis, et soomlaste turism Eestisse on muutunud. "Rohkem uusi teenuseid ning elamusi, mitte enam veiniturismi," lausus ta. Ehk õlle järele ei ole Eestisse tõesti mõtet tulla, kuid SPA-d on tema sõnul endiselt populaarsed. Eriti Pärnus. Eks oma osa ole siin ka Läti lähedusel, sest suvepealinnas ranna- ning kultuurimõnude nautimise kõrval saab ka Läti piirile põigata ning alkoholivarusid täiendada.

Juha sõnul käivad tema tuttavad nüüd Tallinna asemel Lõuna-Eestis, tutvuvad sealsete uute kohtadega ning tõsi, käivad ka Valgas ja Valkas. Populaarse kohana nimetas ta Tartu Kvartali keskuse VSpa-d. "Kindlasti ei saa öelda, et Eesti oleks soomlaste jaoks muutunud kalliks ja mõttetuks ja soomlased ei taha siia tulla kui nad pole õlleturistid," kinnitas ta, lisades, et Rootsi on naaberriigina kallim ning Venemaale ei taha inimesed minna.

Loomulikult käivad soomlased ka teistes riikides puhkamas, näiteks mullune vihmane ja külm suvi muutis Kreeka Juha sõnul väga populaarseks.

Hambaarst Ulla möönab, et Eesti ei ole enam nii odav kui vanasti. Hinnavahe Soomega ei ole enam suur ning lisaks on soomlastel odavad lennuühendused Riiga, Budapesti ja Gdanskisse. Need sihtkohad on "uued" ja odavad ning ka ajakulu on sama kui laevaga Helsingist Tallinna sõites. Inimesed reisivad palju ning üsna paljud soomlased on juba Eestis käinud ning soovivad külastada ka teisi paiku. Lisaks toob ta välja põlvkondade erinevused. „Minu põlvkond ning vanemad mäletavad varasemat olukorda ning meile lihtsalt meeldib näha, et Eesti on jälle vaba ja me käime külas paljuski ka selle pärast, nooremad aga tahavad ja viitsivad kaugemale reisida ning odavamate riikide otsingul võival nad minna näiteks Indiasse,“ rääkis ta. Ainult odava alkoholi ning toidu järel käijatel Eestisse Ulla sõnul tõesti enam asja ei ole.

EASi turismiarenduskeskuse direktori kohusetäitja Annely Vürmeri sõnul on soomlastele tekkinud mitmeid soodsaid sihtkohti, mis on kättesaadavad tänu otselendudele paljudest Soome linnadest. "Eesti lähedus on argument eeskätt Helsingi puhul, kuid kui hinnaeelis puudub, tehakse Soome kaugemates paikades tihti otsus võtta ette otselend mõnda lõunapoolsemasse Euroopa riiki," sõnas ta.

Riik peaks rohkem panustama
Kuidas Soome turistide vähenemist peatada ning olukorda parandada? Loodmaa sõnul ei olegi muud rohtu kui see, et Eesti riik ja ettevõtjad peavad end rohkem tuntuks tegema. „Varasem edu ei garanteeri midagi,“ lausus ta.

Loodmaa sõnul peaks EAS olema Soome suunal aktiivsem ja taastama töökohad, mis vahepeal on ära kaotatud.

Annely Vürmeri sõnul suleti turismiarenduskeskuse Soome turismiesindaja töökoht Helsingis küll eelmise aasta septembrist, kuid kuid EASi turismiarenduskeskus turundab Eestit soomlastele endiselt ja teeb seda ka edaspidi. "Kui alustasime vabas Eestis turismiturundusega, oli ka Soome turg uus. Tol ajal oli äärmiselt vajalik töötada sisse müügikontaktid Eesti ettevõtjatele, tutvustada Eesti pakkumist messidel, teha suuri kohapealseid välireklaamikampaaniaid," rääkis Vürmer. Tänaseks on Eesti turismiettevõtjal tema sõnul pikaajaline kogemus naaberriigi külastajaga ning ta oskab ja suudab teha otsemüüki Soomes.

Soome turismiesindaja töökoha kadumine ei tähenda, et EAS enam Soome suunal turismiturundusega ei tegeleks, kinnitab Vürmer. „Meil on soomekeelne visitestonia.com veebisait kõige värskemate artiklite ja tuhandete pakkumistega, samuti soomekeelne sotsiaalmeediaturundus. Korraldame pidevalt ajakirjanikele ja reisikorraldajatele tutvumisreise ja müügiüritusi, teeme turundust Soome meedias kohalike partnerite abil, oleme Soome blogijaid ja teisi sotsiaalmeedia mõjutajaid Eestisse kutsunud,“ loetles ta.

Samuti ei ole ärikontaktides Soomega riigi tugi Vürmeri sõnul ainus võimalik. Meil on täna ettevõtjaid abistamas tugevad ja pädevad erialaliidud: Eesti Hotellide ja Restoranide Liit, Eesti Turismifirmade Liit, Spaaliit, Ida-Viru turismiklaster jt piirkondlikud organisatsioonid. Nemad saavad jagada kogemusi ja otsekontakte, minna ühiselt messidele, teha koos müüki ja turundust, kui ettevõtjate poolt on piisav huvi ja vajadus olemas," ütles Vürmer

Viru hotelli armastavad soomlased endiselt
Sokose Tallinna hotellides Viru ja Estoria on aga trend statistikaameti andmetele vastupidine- Soome turistide arv on eelmise aastaga võrreldes tõusnud ja seda kogu suve vältel. Juulikuus oli Soome turistide arv üle 2500 inimese võrra suurem kui eelmisel aastal, juunis 100 ja mais 1300 inimese võrra.

Sokos Hotels Tallinna majutusjuht Kadi Saluoks kinnitas, et Viru ja Estoria on jätkuvalt soomlaste seas populaarsed. Selleks on tema sõnul mitmeid põhjuseid. Kuna tegemist on Sokose ehk Soome keti hotellidega, siis usaldus on suurem. Siinsed Sokose hotellid on ka väga Soome-sõbralikud, keelega pole probleeme ja asjaajamine lihtsam. „Paljud Soome turistid on juba vanast kogemusest jäänud truuks Virule, st kliendid on meile lojaalsed,“ tõdes ta.