Prantsusmaa, USA, Hiina ja veel mitme riigi uurijad külastasid kuu alguses Areva Le Creusot' tehast Kesk-Prantsusmaal, et uurida tehase kvaliteedikontrollisüsteemi ja tutvuda dokumentidega. Uuringu käivitas Prantsusmaa inspektorite avastus, et Le Creusot' tehases toodetud terasdetailid olid liigse süsinikusisldadusega ning seetõttu altid purunemisele.

Vigade avastamine viis kahe Prantsuse reaktori sulgemiseni sel suvel ning inspektorid on nüüd kammimas läbi 6000 dokumendist koosnevat andmebaasi, mis sisaldab andmeid iga tehases toodetud reaktori detaili kohta alates 1960ndatest.

Seni tuvastatud materjal viitab, et Le Creusot' tehase töötajad on pigistanud tootmisprobleemide osas silma kinni juba aastakümneid, mistõttu tuhanded reaktorikomponendid üle maailma võivad olla vigased.

"Mida me praegu Le Creusot' tehases näeme, on kindlalt täiesti lubamatu," ütles ajalehele Prantsuse tuumaturvainspektsiooni asejuht Julien Collet.

Le Creusot' tehases toodeti näiteks Fessenheimis asuva tuumareaktori jahutusvee aurugeneraator. Liigse süsinikusisalduse tõttu purunev generaatorikorpus lülitaks generaatori välja, millele järgneks reaktoris asuvate tuumakütuse varraste ülekuumenemine ja sulamine - ehk väga tõsine avarii.

Areva juhtide sõnul lõpetasid Le Creusot' tehase töötajad dokumentide ilustamise 2012. aastal, mil kontroll tehases toodetud detailide üle viidi teise tehasesse.

Le Creusot' tehast külastasid teiste seas ka Soome inspektorid, kes avastasid võimalikke vigu ka detailides, mida kasutatakse Soome Olkiluoto 3 tuumajaama ehitamisel. Kunagi Areva näidisprojektina alustatud Olkiluoto 3 on niigi kõvasti ajagraafikust maas ning palju rohkem maksma läinud kui algselt plaanitud.

"Tehase kvaliteedikultuur on olnud väga madalal tasemel. Kõrgeima turvalisusastmega detailide tootmises on see üllatav," kommenteeris Soome rahvusringhäälingule Yle Soome kiirgusturvalisuskeskuse STUK osakonnajuht Martti Vilpas.