Streik puudutab 30.000 töölist ning seiskab Euroopa suuremad paberitootjad Stora Enso, UPM-Kymmene and Metsä-Serla.

Tööstusekspertide hinnangul läheb streik maailma ssuruselt teisele paberieksportöörile maksma kuni 200 miljonit marka päevas.

"Minu arvutiste kohaselt, kui streik kestab kaks nädalat ja läheb maksma kaks miljardit marka, siis teeb see 0,3 protsenti Soome sisemajanduse koguproduktist (SKP)," ütles majandusuuringute instituudi ETLA analüütik Markku Kotilainen Reutersile.

Kõnelused katkesid STT teatel teisipäeva varahommikul, kui riiklik lepitaja Juhani Salonius otsustas, et lahkhelid poolte vahel on liiga suured. Uute kõneluste alustamises kokku ei lepitud.

Streigi alustamiseks kell 14.00 (13.00 Eesti aja järgi) alustasid töölised masinate seiskamist juba esmaspäeva õhtul.

Töölised nõuavad kõrgemat palka, töötulemuste ning kasumiga seotud tasu, töögraafikute muutmist, allhankijate kasutamise vähendamist ja tööhõive kindlustamist.

Tööandjate arvutuste kohaselt tõstaks töövõtjate nõudmiste täitmine tööandja kulutusi tänavu 6,7 ja järgmisel aastal 5,7 protsendi võrra. Tööaja lühendamine lisaks kulutusi tänavu 0,4 ja järgmisel aastal 1,5 protsendi võrra.

Tööandja on pakkunud töövõtjatele kolmeaastast lepingut, mille kohaselt tööjõukulud suureneksid esimesel aastal 3,1 protsendi võrra.

Tõõvõtjad nõuavad ka töönädala lühendamist, mis vähendaks tööpäevade arvu aastas seitsme võrra. Töönädala lühendamist on töövõtjad valmis rakendama järk-järgult kolme-nelja aasta jooksul.

Välistööjõu ja allhanketööde kasutamise osas on töövõtja pakkunud välja arutada konkreetseid juhtumeid kohtadel.

Rootsi paberitööstuse töölised on lubanud toetada Soome streiki, keeldudes täitmast Soome omanduses olevate paberitööstusettevõtete tellimusi.