Ketola ettevõte toodab tarkvaratööristu tarbekaupu müüvatele poodidele. Firmas töötab kuus inimest, vahendab YLE Uutiset.

Soome on suurepärane maa ettevõtjana alustamiseks. Raha ja nõuandeid tuleb igast suunast. Kui minnakse üle igapäevasele tegevusele, on Soome riik nagu kivikott ujuja seljas,“ ütleb Ketola.

Ketola sõnul võib Soomes kõik muu ettevõtjana välja kannatada, kui ainult maksukoorem kahaneks. Maksud on süüdi ka suurtes tööjõukuludes.

„Ma suuda kuidagi aru saada, miks tahetakse tühjast kohast jõukust loovaid inimesi karistada,“ ütleb Ketola.

Ketola jaoks on ükskõik, kas praegune Soome valitsus kukub või ei. Tema arvates ei parane asjad härrasid vahetades.

„Minu arvates on Soome kaotatud. On vaid aja küsimus, millal tuleb lõplik krahh,“ nendib Ketola.

Soome majanduse tõusuteele tõukamiseks piisaks Ketola arvates esialgu kahest asjast. Soome peaks võtma kasutusele ettevõtete maksustamise Eesti mudeli ja likvideerima kollektiivlepingute üldise siduvuse.

„Kõik hea järgneb neile kahele muudatusele. Ettevõtja ei vaja mingeid toetusi. Majanduskasv tõuseks mõne aastaga läbi katuse,“ usub Ketola.

„Soomes on ainult erineva taseme sotside parteisid, tegelikku valikut ei ole. Ma ei usu, et Soome muutuks järgmise 15 aasta jooksul ettevõtja seisukohalt paremas suunas, kui üldse kunagi. Minul ei ole aega 15 aastat oodata,“ teatab Ketola.

Ketola on otsustanud viia oma ettevõtte üle Eestisse. Otsus küpses lõlikult, kui ta asja poliitikutega arutas. Ta pettus.

„Siis mõistsin, et küsimus ei ole informatsiooni puuduses, vaid tahtmatuses faktidega leppida. Informatsiooni puudust on kerge parandada, aga tahtmatus on keeruline. Et Soomet ei saa muuta, on kergem ise kolida,“ märgib Ketola.

„Eesti maksumudel on töötegijale ideaalne. Kui Soomes tuleb teha tööd viis päeva, siis Eestis piisab kolmest, et sama palk kätte saada,“ räägib Ketola. „Maksustamine on Eestis ka ennustatav, sest see on järk-järgult vähenenud juba 20 aastat. Ka Soomes on maksustamine ennustatav. Maksud tõusevad pidevalt ja kõik muutub keerulisemaks.“

Ainus, mida Ketola jääb Soomest taga igatsema, on lähedased inimesed. Paljudele Ketola tuttavatele on see ainus põhjus Soome jääda.

„Õnneks on Eesti lähedal. See on praktiliselt Lõuna-Helsingi. Lähedasi inimesi on kerge kohtamas käia,“ ütleb Ketola. „Lõpuks võiksin veel öelda, et Eestis on kerge ettevõtet asutada. Helistad täna ja sul on homme firma. Kui helistad varakult, on juba täna. Soovitan Eestit soojalt, aga uuri enne maksuseadusandlust.“