50-aastane Lahtist pärit mees rääkis ajalehele Ilta-Sanomat, milline ostuparadiis idapiiri taga avaneb.

Mees avastas teisipäeval, et tema pass on veel kehtiv ja otsustas sõita Viiburisse. Kogenud Venemaal käija nägi kohe piiril, et soomlased oskavad odavnevast rublast täiel rinnal rõõmu tunda.

Vaalimaa piiripunktis oli pikk järjekord Soome sõiduautodest. Saba oli paar kilomeetrit pikk.

Autodega soomlased olid minemas Venemaalt bensiini tooma. Teisipäeva hommikupoolikul sai ühe euro eest 72,65 rubla. Õhtupoolikul juba 88 rubla.

„Ostsin auto 55-liitrise paagi bensiini täis ja sellele lisaks kaks kanistrit. Maksin selle eest 30 eurot,“ rääkis soomlane.

Viiburis leidis mees, et tal on suurepärane võimalus jõuluostud ära teha. Raha oli käes selline pakk, et täide võis viia salasoovid.

Lapselapsele ostis mees kümne euro eest sulejope, omale 30 euro eest Itaalia nahkkingad. Pooleliitrine pudel parimat Vene viina maksis alla viie euro. Kaheliitrine Coca-Cola 37 senti.

„Ostsin omale 200 euro eest jõulud. Jõulud on juba järgmisel nädalal, nüüd sain asja odavalt kaelast ära,“ ütles mees. Soomes oleksid sellised ostud kokku maksnud vähemalt tuhat eurot.

Mees oleks ostnud Viiburist veel kaupa, aga autosse ei mahtunud rohkem.

Soomlane märkas, et ka venelased on rubla sööstlaskumiseks ja inflatsiooniks valmistunud. Ta sai viiburilaste jutust aru, et järgmisel aastal tõusevad hinnad 40-50 protsenti. Inimesed haarasid poest kaupa.

„Kodumasinate poes oli tühi sein, ainult juhtmed rippusid. Venelased olid isegi näidised ära ostnud,“ rääkis soomlane.

Poes nägi mees, kuidas üks venelane lükkas ostukäru, mis oli täis suhkrupakke.