Soomlased tõid 2016. aastal välismaalt kaasa kokku 81,5 miljonit liitrit alkohoolseid jooke, mis on tervelt 13,3% rohkem kui aasta varem, vahendas Soome rahvusringhääling Yle. Absoluutalkoholisse ümberarvutatuna toodi välismaalt 8,4 miljonit liitrit jooke ja aastane juurdekasv ulatus 4,8 protsendini. Seega kasvas ennekõike lahja alkoholi sissevedu.

Ühtlasi selgus Soome tervishoiu- ja heaolukeskuse THL värskest statistikast, et soomlaste alkoholitarbimine on püsinud samal tasemel: 2016. aastal joodi 10,8 liitrit absoluutalkoholi iga 15-aastase ja vanema elaniku kohta, nagu ka 2015. aastal.

Samas on aastaga 1,8 protsendi võrra vähenenud soomlaste alkoholitarbimine kodust väljas: restoranides, baarides ja muudes asutustes. Toitlustus- ja majutusala liidu MaRa statistika kohaselt kasvas sektori käive mullu 4,7%, kuid alkoholi tarbimine vähenes tõesti, mille süüks nimetab MaRa just reisijatega üle piiri tulevat alkoholi.

Soomlaste restoranis joodust on 15% veinid ja 54% õlu. Kodus on veini osakaal suurem, 20%, aga õlle osakaal väiksem: 48%.