Alkoholi ostvate reisijate osakaal on järsult vähenenud. Eelmise aasta esimeses kvartalis ostis 81 protsenti reisijatest Eestist alkoholi, kuid selle aasta samal perioodil oli neid vaid 69 protsenti, vahendab Helsingin Sanomat.

Juba varem avaldatud andmete järgi tõid soomlased eelmisel aastal Eestist kaasa 56 miljonit liitrit alkohoolseid jooke. Võrreldes tunamullusega oli kogus vähenenud.

Küsitluse läbi viinud firma TAK teatel seletab muutust see, et väga suuri koguseid ehk rohkem kui 500 liitrit alkoholi kaasa toovate reisijate osakaal on eelneva aastaga võrreldes kolmandiku võrra vähenenud.

Umbes viis protsenti reisijatest tõi eelmisel aastal Eestist kaasa umbes poole kogu reisijate poolt Eestist Soome veetud kogusest.

„Alkoholi kaasa toojate osakaalu vähenemisele on kindlasti mõju avaldanud hiigellastide sissetoomise piiramine. Aga paistab sedamoodi, et muutus johtub ennekõike reisijaprofiili muutusest. Endisest suurem osa reisijatest on naised ja lastega pered,“ kommenteeris Soome kaubandusettevõtete liidu peaökonomist Jaana Kurjenoja.

Kolmas põhjus võib Kurjenoja sõnul olla see, et Lõuna-Soome reisijate osakaal on suurenenud. Nad võivad tihti Eestis käia ning alkoholi ei tooda kaasa iga reisiga. Eestis käimine on Soomes üldse populaarne. Reiside arv kasvas eelmisel aastal kuus protsenti.

Miks tõmbab Eesti naisi ja lastega peresid?

„Ehk on põhjus majanduse olukord ja raha kasutamine üldiselt. Reisitakse lähemale kui enne. Teiselt poolt minnakse Eestisse tihti teenuseid tarbima. Käiakse juuksuris, kultuuriteenuseid tarbimas või lihtsalt hästi söömas ja õhtut veetmas,“ rääkis Kurjenoja.

Soomlased kulutasid selle aasta algul Eestis reisides keskmiselt 189 eurot reisija kohta. Seda on 19 eurot vähem kui aasta varem.

Kõigi Eestist ostetud kaupade hulk paistab küsitluse järgi vähenenud olevat. Teenuste ostmine on aga endisest populaarsem. Selgelt on kasvanud hotellide, spaade ja arstide teenuste tarbimine.

Soome kaubandusettevõtete liidu andmetel on Soome ja Eesti vaheline hinnaerinevus kõige suurem teenuste puhul. Teenused maksavad Eestis keskmiselt alla poole vähem kui Soomes.

Tarbekaubad, alkohol ja tubakatooted välja arvatud, ei ole Eestis seevastu Soomest märkimisväärselt odavamad. Rõivad ja kingad on peaaegu sama kallid kui Soomes.