Tegu on firmaga Chester Universal, millele kuulub Pärnu maantee ääres Vanamõisa külas üle 60 hektari maad, kuhu kavatsetakse rajada tõeline jaekaubanduse, laomajanduse ja kergetööstuse keskus. Milline hakkab ala välja nägema, selgub kevadel, kui detailplaneering on valmis. Igatahes investeerivad soomlased sinna sadu miljoneid, et mitte öelda mitu miljardit krooni.

Chester Universal on 2004. aastal asutatud firma, mille omanikud on Trigon Capital, Soome investeerimisfirmad Assetman ja Hermitage. Viimasega on seotud Soome tuntumaid börsiaktsionäre Peter Fagernäs. Lisaks kuulub Chester Universali investorite ringi puuvilja hulgimüüja Karlskroona omanik Pertti Laine ning ralli maailmameistri Tommi Mäkineni endine mänedžer Timo Jouhki.

“Meie huvi on arendada piirkonda nii, et see oleks Saue ja Tallinna huvides,” ütles Trigon Capitali nõukogu esimees Joakim Helenius. Ta ei soovinud täpsemalt valgustada, mida alale plaanitakse. “Aga ütleme nii, et kui kõik läheb, nagu kavandame, loob see hulga töökohti ja uusi teenusepakkujaid,” ütles ta.

Chester Universali juhataja Ülo Adamsoni sõnul toob firma piirkonda “uue kaubandusformaadi” täienduseks ETK Maksimarketile, mis asub linnast väljasõidul Pärnu maantee ääres ning mille külastatavus on kasvanud. “Ala muutub regionaalseks keskuseks, kust möödub suur autoliiklus Pärnu ja Riia suunal,” ütles Adamson.

Elamuid ei tule

Elamuehitust Chester Universali alale Adamsoni kinnitusel ei plaanita, ka ei ole eesmärgiks luua tehnoparki, nagu Tänassilma kohe teisel pool Pärnu maanteed veidi linna pool. “Tallinnast lõunas on suured elamuehitusplaanid, Rocca al Marest edasi on kõik põllud suuri elamurajoone täis planeeritud,” ütles Adamson.

Arco Vara äripindade grupijuht Priit-Martti Ojari arvas konkurentide plaane kommenteerides, et ettevõtmine on tervitatav, kuna tänapäevase äripinna osas on turul tuntav defitsiit. Palju sellist arendust liigub tema sõnul hetkel Tartu maantee suunal.

Timo Jouhki: kinnisvaral on potentsiaali

•• Timo Jouhki, Chester Universali osanik, mis tuleb Vanamõisa külla?

Täpsed plaanid pole paigas, aga eks ta saab olema üks äripark – kaubanduse, logistika ja väiketööstusega.

•• Olete investeerinud seni koos ralliässa Tommi Mäkineniga Eesti piimafarmindusse, miks otsustasite ka kinnisvaraarenduses kaasa lüüa?

Näen Eestis selles vallas suurt arengupotentsiaali. Majandus kasvab ja sellise arenduse järele on suur nõudlus. Ehitustegevus kui selline nõukogude ajal kiratses.

Ka farmiäris on kasvuvõimalusi, ehkki me pole eriti viimasel ajal sobivaid ostuobjekte leidnud.

•• Elate Šveitsis. Kui palju te Eestis käite?

Elan jah. Aeg-ajalt käin siin, kuna olen Trigon Capitali nõukogu liige. Aga muidu nõustan investeeringuid, tegelen perefirmaga Thominvest.

•• Kunagi olite Tommi Mäkineni mänedžer. Kas Tommi ikka rallit sõidab veel?

Jah, ikka, ta on endiselt ralliga seotud.