„See teeb 100 eurot," ütleb Niina Körkkö Venemaalt pärit paarile ja nende kahele lapsele. Just nii palju maksab siin 1000-meetrine sõit põhjapõdrarakendil. Meesterahvas maksab summa silma pilgutamata. Jõuluvana ja Rudolf on Lapimaal suur äri.

Sel aastal veedab Rovaniemis öö ligi 500 000 turisti. „Tänavu algas hooaeg varakult. Eriti tuleb turiste Itaaliast, Jaapanist, Inglismaalt ja isegi Austraaliast. Venelasi on ka, aga enamus tuleb jaanuari alguses, kui nemad jõule tähistavad," ütles Körkkö. Rudolfiga sõitmine on suurema osa siia tulijate suur soov.

Lapimaa Kaubanduskoja tegevjuhi Timo Rautajoki sõnul kasvab äri lähiaastatel hüppeliselt. „Praegu on Lapimaa turismi käive 700 miljonit eurot aastas. 2025. aastaks loodame selle kahekordistada." Soome peaminister Jyrki Katainen ütles naljatledes, et tema ei ole Jõuluvana juurde aega saanud. „Tal on tänapäeval käed-jalad tööd täis. Sain aja järgmise aasta juulikuusse."

Soomele ja eriti Lapimaale on talvine turism äärmiselt oluline tuluallikas. Lapimaa piirkonna töötuse määr on aga 12%, kaks protsenti kõrgem kui möödunud aastal. Kõrge määra taga on justnimelt Lapimaa edulugu, kus vajatakse üha enam hooajatöölisi.

Lapimaale lendavad tšarterlennud kogu Euroopast. Paljud tulevad vaid üheks päevaks, lennates õhtuks taas kas siis Londonisse või Pariisi tagasi.

Jõuluvana võtab kliente vastu alates 1998. aastast.Tema ümber areneb Rovaniemi aga kiiresti - nii koerarakendite kui ka mootorsaanide arv üha kasvab.