Sõõrumaa rõhutab, et 2006, mil Hando Sutter esmakordselt Eesti Energia juhatuse esimeheks kandideeris ei olnud temal Sutteri kunagise tööandjana selles mingit rolli. "Ma ei mäleta, et ma oleksin tal kuhugi soovitanud kandideerida," märgib Sõõrumaa.

"Ja mis mul peaks üldse olema enam Eesti Energiaga pistmist. Mul teinekord lihtsalt väga kahju vaadata, kuidas seal uhkeldatakse ja raisatakse. Eesti Energia on võtnud endale millegipärast rolli olla justkui Eesti energia, kuigi tegelikult on nad tavaline aktsiaselts. Ma olen kogu aeg olnud selle poolt, et seal on vaja muutusi. Olin sama meelt ka 2006. aastal, aga siis otsustas nõukogu teisiti," nentis Sõõrumaa.

Miks on Eesti Energias vaja muutusi?

"Oma ninaesisest keegi kaugemale ei näe. 2006. aastal toodeti üle 90 protsendi elektrienergiast põletades põlevkivi. Kibvist elektri põletamine on maailma üks kõige ebaefektiivsemaid viise elektrit toota. Näiteks õlist... Olen asjast natuke kaugel, võin mõnes asjas eksida... Näiteks kivist õli tootmine oli kolm korda kasulikum, kui seda elektritootmiseks ahju ajada. Olin kogu aeg seda meelt, et jätame kivi elektritootmiseks kaevandamata ja jäägu see järgnevatele põlvedele, kes oskaks sellest midagi mõistlikumat ja tulusamat teha.

Otsime parem alternatiivseid võimalusi elektritootmiseks nagu tuul, turvas, puit, bioenergeetika jne. Nemad aga kahjuks midagi muud ei tunnistanud kui kivipõletamist. Seega, nagu öeldud, mul on hea meel, et mingisuguse muutusid hakkavad seal toimuma. Ehk hakkab keegigi kainema peaga mõtlema," loodab Sõõrumaa.

Sõõrumaa: Eesti Energia raiskas 100 miljonit krooni

Tema sõnul oli lausa kuritegelik, kuidas 2000. aastate keskpaigas suutis Eesti Energia kulutada 100 miljonit krooni selleks, et ajada Narvas ahjudesse ilusaid eesti palke ainuüksi selleks, et meeldida Euroopa Liidule ja saavutada Sõõrumaa hinnangul "linnuke" lahtrisse taastuvenergia tootmine.

"Puitu peaks koos kiviga ahju ajama ainult selleks, et saavutada nii elektri- kui soojusenergia koostootmine ja kasutamine. Vastasel korral on see lihtsalt puidu raiskamine. Ühel hetkel jõudis see teistele inimestele ka kohale ja see jama lõpetati ära," meenutab Sõõrumaa.

Sõõrumaa välisprojektidest: taandume mõistlikult

Mida peaks uus juht Eesti Energia välisprojektidega peale hakkama?

"Eks neist peaks ikka mõistlikult taanduma. Tänapäeva maailmas liiguvad asjad ikka sinnapoole, et raha ja efektiivsuse peab saavutama enda lähikonnas mitte teisel pool maakera. Mõni aasta tagasi ütles äsjane Eesti Energia nõukogu liige Olari Taal kuldsed sõnad - mulle need väga meeldisid -,et "Tark teeb täna selle, mida loll mõne aasta pärast niikuinii!" muigab Sõõrumaa.

"Vananedes arvame, et ainult meil on õigus!"

Ärileht kirjutas reedel Eesti Energia nõukogu kauaaegse liikme Toomas Lumani nõukogu materjalides protokollitud eriarvamusest, mis Luman peab Hando Sutteri valimist suurfirma juhiks veaks. Kuidas Sõõrumaa suhtub Sutteri valimisse?

"Eks ikka ole nii, et kui meie saame kogu aeg vanemaks, siis arvame üha enam, et meie teeme kõik õigesti ja teised eksivad või ei oska. Vananedes süveneb paraku eksimatuse tunne. Aga ei ole ju nii. Tulevad uued inimesed ja oskavad ka asju ajada. Võib-olla 2006. aastal oli Sutter tõepoolest vähese kogemusega, kuid praegu on ta kindlasti palju küpsem ja elektrivaldkonnas ka kogenum," on Sõõrumaa veendunud.