Vahetult enne kinnisvarakrahhi Läti oligarhilt Andris Šķēlelt 35 miljoni euroga 2,5 hektari suuruse Riia jäähalli Rīgas Sporta Pils krundi ostnud Rotermann Grupp loodab veel tänavu leida Aasia või Ameerika investorite seast partneri. Grupi omanik Urmas Sõõrumaa kavatseb juba tänavuse aasta lõpus 80 000-ruutmeetrise hoonetekompleksi arendusprojektiga edasi minna. „Me pole veel otsustanud, kas sinna tuleb jäähall või hiinapärane ärikvartal, kuid aasta lõpus liigume selle teemaga edasi,” ütles ettevõtte omanik Urmas Sõõrumaa.

Tegemist on 100–110 miljonit eurot maksva arendusprojektiga, mis näeb ette Baltikumi pealinnaks peetava Riia südamesse tervikliku ärikvartali rajamist. Idee kohaselt kerkivad linna keskusest 10–15 minuti pikkuse jalutuskäigu kaugusel asuva endise kultusliku Rīgas Sporta Pilsi alale eksklusiivsed elamud kõrvuti A-klassi büroohoonetega, mille esimestel korrustel asuvad väikesed ärid ja stuudiod.

Otsitakse kaasinvestorit

Rotermann Grupi juht Jaan Toots, kes oli eile Riias äriasju ajamas, kinnitas, et kõnealune krunt pole seotud laenude või tagatistega ning juba on olemas vajalikud ehitusload. „Kui Riia kesklinnas saab kinnisvara osta hea õnne korral maksimaalselt vaid maja kaupa, siis terve kvartali arendamine pakub erakordset võimalust,” rääkis Toots. „Peame läbirääkimisi erinevate ärimeeste gruppidega ja investeerimisfondidega nii Ameerikast, Aasiast kui ka Euroopast. Hea pakkumise korral ei välista me kinnistu müüki, ehkki otsime ennekõike kaasinvestorit.”

Sõõrumaa nägemuses on Riias samalaadse esinduskvartali rajamine, nagu tal õnnestus luua Tallinna vanalinna külje alla Rotermanni kvartal. Ärimees on samas ka tunnistanud, et 2010. aastal sai Rottermann Grupp üle 12 miljoni euro kahjumit.



OLIGARH

Ekspeaminister Andris Šķēle teenis Sõõrumaalt kena kopika

Rotermann Grupp ostis endise Läti peaministri Andris Šķēle tütardele Madarale ja Anetele kuuluva firma Centra Attīstības Uzņēnemums SIA ja omandas sellega 2,24-hektarilise Rīgas Sporta Pilsi krundi Riia kesklinnas. „Alguses pidime kokku leppima 30 miljoni euro peale, kuid koht tundus nii hea, et ta oskas kolm päeva enne kriisi veel viis miljonit otsa keevitada. Ma arvan, et pärast seda tehingut ei tohiks Šķēlel enam rahamuresid olla,” meenutas Sõõrumaa.

Šķēle ostis selle maatüki vaid ligi 400 000 euro eest. Sõõrumaa soovis Šķēlelt osta ka turvafirmat Ave Lat Sargs, kuid põlgas küsitud hinna liiga kalliks.