U.S. Investi põhitegevusalaks on investeerimine ja investeeringute haldamine, sealhulgas juhtimisteenuste osutamine. Sidusettevõtete kaudu tegutseb Sõõrumaa aktiivselt Eestis, Lätis ja Venemaal.

Sõõrumaa kirjutab ettevõtte aruandes, et 2014. aastal kujunes majanduskasv Eestis kiiremaks kui eelmisel aastal, kuid edasine kiirenemine jääb Eesti Panga prognoosidel siiski tagasihoidlikuks. Samas on Eesti majanduse vastupanuvõime riskidele paranenud tänu erasektori väiksemale laenukoormusele, probleemsete laenude vähenemisele ja suurenenud säästudele.

Sanktsioonid suurendavad Baltikumi ebakindlust

Venemaal jätkus majanduslangus, mis eelkõige oli seotud nafta hinna, majandussanktsioonide ja poliitilise ebakindlusega. Eeldades, et nafta hind jääb 2015. aastal eelmise aasta tasemele ning olukord Ukrainas ei rahune, jätkub Venemaal majanduslangus, rubla nõrgenemine ning säilib keskmisest kõrgem inflatsioonitase. Määramatus Ukraina sündmuste edasiste arengute osas ning vastastikused sanktsioonid Venemaa ja lääneriikide vahel suurendavad majanduse ebakindlust ka Balti riikides.

Kui aasta alguses ja 1. poolaasta lõpus tekitasid segadust poliitilised uudised, siis investeeringute turul ei ole madalseisu tekkinud ja üldine investeerimiskliima 2014. aastal oli positiivne. Stabiilsust on märgata ka Läti kinnisvaraturul, kus hinnad on taastunud kinnisvarabuumieelsele tasemele. Ka aastaks 2015 prognoositakse kinnisvaraturgu nii Eesti kui Lätis pigem stabiilsena.

Teenindusäri mõjutab surve palgakasvule. Kuigi palgakasv on mõnevõrra aeglustunud, jääbtööjõunappusest tingitud surve tõenäoliselt kestma. Lisaks sellele jätkub 2015. aastal miinimumpalga tõus ning mitmel tegevusalal jõustuvad uued palgakokkulepped. Tööjõukulude püsiv kasv ja tihedam konkurents töötajate pärast tõrjub turult üha jõulisemalt välja neid ettevõtteid, kes ei suuda tootlikkust kasvatada.

Müüs Vene äri

2014. aasta lõpus kuulus kontserni lisaks emaettevõttele 34 tütarettevõtet ja kaheksa sidusettevõtet. Bilansipäeva järgselt sõlmiti tänavu 9. juunil leping osaluse müügiks Venemaal tegutsevas puhastusteenuseid pakkuvas ettevõttes Novõi Dom OOO, peale mida ei ole
kontsernil Venemaal enam ärihuvisid.

Oluliselt kasvatas käivet kiirabiteenuseid osutav ettevõte Karell Kiirabi AS, milline hakkas osutama teenuseid alates 2013. aasta lõpust Harju-Viru ja Ida-Virumaa piirkonnas. Uute piirkondade teenindamine tõi kaasa 3,1 kordse käibekasvu võrreldes eelmise aastaga.

2014. aastal asutati üks uus kinnisvaraarendusega tegelev ettevõte R6 Arendus OÜ, mille põhitegevuseks on Tallinnas Rotermanni kvartalis, aadressil Rotermanni 6 asuva kinnisvara arendus.

2014. aasta novembris sõlmis Nevelux OÜ asjaõiguslepingu Tallinnas, Marsi tn 10 asuva hoonestusõiguse võõrandamiseks ja andis kehtiva üürilepingu üle uuele omanikule.

Rotermann kerkib

Suuremahulised tegevused toimusid Rotermanni kvartalis, Tallinnas, kinnistutel Rotermanni 14/ 6a/ 16 ja Rotermanni 2 ja 4, kus kinnisvara arendusega tegelevad ettevõtted Dollimar Invest OÜ ja Gastorfa OÜ jätkasid projekteerimis- ja ehitustegevust kinnistutel, kus 2016. aastal valmib äri-ja büroopindadest ning korteritest koosnev hoonetekompleks. Alustati korterite müügitegevusega ja äripindade üürilepingute sõlmimisega.

2014. aastal likvideeriti Šveitsis tegutsenud haldusettevõte US Invest Holding AG.

Kui 2013. aastal oli U.S. Investi käive 15,2 miljonit, siis mullu 13,6 miljonit eurot. See-eest tuli Sõõrumaa välja 1,5 miljoni eurosest kahjumist asendades selle 4,1 miljoni eurose kasumiga. 2014. aastal maksis Sõõrumaa endale ligikaudu 340 000 eurot dividende.