Urmas Sõõrumaa (46) kabinetti Admirali maja kaheksandal korrusel on häid asju kogutud nii palju, et majanduslangusest tulnul hakkab vägisi pea pööritama. Siin on aken, millest avaneb vaade merele, ja aken, millest paistavad vanalinna katused ning Rotermanni kvartal. On -molbertile tõstetud Eduard Viiralti maal (soetatud hiljuti oksjonilt veidi enam kui miljoni krooni eest) ja samuti molbertile paigutatud Konrad Mägi töö, mille hinda Sõõrumaa isegi ei maini.

Seina ääres põrandal võib märgata väiksemaid pilte ning sadama poole on sihitud hiiglaslik kuldne pikksilm, mis võinuks sobida hästi rekvisiidiks mõnda Kariibi mere piraatide filmi. Ja nurgas — president Konstantin Pätsi vaskjalt läikiv büst.

“Miks teil siin president Pätsi kuju on?” küsin kalli halli ülikonnaga Sõõrumaalt, kes tundub kadestamisväärselt heas vormis mitte ainult rahaliselt, vaid ka füüsiliselt.

“Sest ta on Eesti kõigi aegade kõige suurem ärimees,” vastab Sõõrumaa ja peab vajalikuks kohe täpsustada, et “see oli siis sihukese väikse omamoodi irooniaga öeldud”.

Kas majandussurutis annab tunda?

No miks ta ei anna — seisavad ju kõik need kraanad, mida te siin näete (viipab käega talle kuuluva Rotermanni kvartali poole). Paar aastat tagasi nad kruttisid veel üsna hoolega ringi, aga pole, kelle jaoks ehitada, noh.

Kui näeks neid potentsiaalseid tellijaid, siis ehitaks vähe kiiremini.

Mida valitsus peaks tegema, et Eesti majanduslangusest välja tuleks?

Praegusel juhul või? Minu meelest ei saa midagi teha. Praegu tuleb leppida circa viieaastase põdemisajaga.

Liigub jutt, et teie Hispaania lossi murti mõne nädala eest sisse.

Ei ole murtud! Kui ma selle maja ostsin viis aastat tagasi, siis tõesti ühe korra seal sees käidi, nii, et majatäis inimesi seda ei märganud — ja võib-olla oli ka õnn, et ei märganud.

Kuuldavasti on teil nüüd telesild selle Hispaania majaga?

Mul on telesild kõikide minu majade, töökohtade ja kohtadega.

Istute ja jälgite arvutist?

Mina ei jälgi midagi; mul ei ole aega selle jaoks.

See viib nüüd mõtted vahejuhtumile Kati Tootsiga…

Ei jälgita kindlasti vanni- ja magamistubasid, jälgitakse üldist olukorda!