Turud kas rahunevad selle tulemusel või algavad uued ekstsessid. Otsustavaks saab selle juures see, kuidas Euroopa käitub pankade suhtes, vahendab aripaev.ee.

Kõik on ühel meelel, et vaja on Kreeka võlgade kontrollitud restruktureerimist, kirjutab staarinvestor George Soros kommentaaris ajalehele Financial Times Deutschland. Mis aga puudutab pankasid, siis kardab Soros, et euroala juhid kaaluvad siin sobimatuid samme.

Sorose arvates on vale pangandussüsteem rekapitaliseerida, õigem oleks esialgu anda vaid garantiisid ja rekapitaliseerida alles hiljem.

„Valitsused ei saa endale pankade rekapitaliseerimist praegu lubada; neil ei oleks sellisel juhul enam piisavalt vahendeid tulla toime riikide võlaprobleemiga,“ kirjutab Soros.

„Oleks kaugelt odavam pankasid rekapitaliseerida alles siis, kui kriis on alanenud ja nii võlakirjad kui pangaaktsiad on naasnud normaalsemale tasemele.“

Valitsused võivad pakkuda usutavat garantiid kuna nende käsutuses on võimalus maksusid tõsta. Pangad omalt poolt peavad kinnitama oma valmisolekut järgida Euroopa Keskpanga juhiseid. „See on radikaalne, aga praegustes oludes vajalik samm.“ Euroopa Keskpank hakkaks täpselt jälgima pankade võetud riske ja sellega oleks elimineeritud üks peamistest turu suurte kõikumiste põhjustest.
Reklaam

Et aidata riikidel leida vahendeid võlakriisiga toimetulekuks võiks Euroopa Keskpank langetada baasintressi ning julgustada riike väljastama lühiajalisi võlakirju ning panku omakorda neid ostma. „Neid lühiajalisi võlakirju oleks võimalik igal ajal EKPle müüa ja nii oleks neil sularahaga võrdne väärtus ning seni kuni pangad nendega rohkem teenivad kui hoiustega EKPs, oleks neil kasulik neid ka hoida. Sellises hädaolukorras võiksid valitsused oma finantseerimisvajadust kokkulepitud piirides väikeste kuludega katta ja EKP ei rikuks Lissaboni leppe klauslit, mis keelab riikidel vastastikku võlgade tasumist.“