Šoti Rahvuspartei juht Salmond ütles, et Šotimaa võiks kasutada läbirääkimistel järgmist taktikat. Kui Suurbritannia ei ole valmis Šotimaaga ühist pangandussüsteemi looma, siis võiks Šotimaa lahkuda ning jätta maha ka enda osa Suurbritannia riigivõlast. Alistair Darling, kes teeb kampaaniat „koos on parem" oli sellisest arvamustest šokeeritud ning arvas, et uus riik mängiks end sellega koheselt paariariigi staatusesse.

18. septembri iseseisvushääletuse keskne probleem on see, milline saab olema iseseisval Šotimaal kehtima hakkav rahaühik. Salmondi sõnul peaks riik jätkama Briti naela kasutamist ning seejärel hakkama Suurbritanniaga arutama ühise rahaliidu moodustamist. Suurbritannia on aga kindlalt öelnud, et kui  Šotimaa eraldub, jäetakse ta üksi - uus riik ei saa naela käekäigu osas enam mingit sõnaõigust.

Šotimaa üheks võimaluseks on kasutada naela sellele vaatamata. Samamoodi kasutab USA dollarit Panama. Selle suur miinus on see, et   Šotimaal puuduks kontroll brittide keskpanga üle. See tähendab, et oma riigivõlga peavad nad tasuma intressimääradega, mille üle tehakse otsuseid Londonist.

Sel juhul võiks  Šotimaa oma võla maksmise lükata brittide kanda, kuid see tähendaks, et Šotimaa muutuks koheselt laenajana väga riskantseks ning riik ei saaks enam raha laenata. Kui, siis väga kõrge intressiga. Salmond on aga valmis võlast loobumise taktikat kasutama, et Suurbritanniaga ühise rahaliidu loomine siiski teoks saaks.

Selle peale ütles Darling, et sama hästi võiks  Šotimaa kasutusele võtta rubla.

„See, mida ma praegu kuulen on enneolematu. Riigi üks juhtfiguure ütleb otse välja, et ta on valmis jätma võla maksmata. See on aga hea näide. Rahvuslased on lihtsalt sellises positsioonis. Nad on küsitlustes maha jäänud ning peavad näitama, et nad on valmis viima Šotimaa iseseisvuseni maksku mis maksab," ütles Darling. „Selline suhtumine võib uue riigi kohe põlvili suruda. Riik, mis elab praegu laenude abil, lõigataks ära maaima rahanduse vereringest. See tähendaks  Šotimaa majandusele kollapsit," lisas ta.

Salmond on aga kindel, et neid ei lasta ilma kohustusteta Inglismaa Pangast lahkuda ning šotlastele pakutakse rahaliidu varianti.

Selle peale kordas Darling veelkord: „Kui su esimene sõnum maailmale on - siin on Šotimaa ja muide, me just jätsime oma riigivõla maksmata. Mis signaali see annab neile inimestele, kes meile tulevikus raha laenama peaksid hakkama? Keegi ei hakkakski meile enam raha laenama," ütles Alistair Darling.