Selle aasta mais hakkas Edinburghi firma Ocean Power Delivery Portugali ranniku lähedale püstitama maailma esimest kommertskasutuseks mõeldud laineelektrijaama. Elektritootmine algab käesoleva aasta lõpus. Valmides peavad sellest elektrit saama 15 000 portugallase kodud.
Võidujooksu teisel kohal on inglaste Ocean Power Technologies, kelle juulis Hispaania ranniku lähedal alustatud ehitus peaks jõudma elektritootmiseni järgmise aasta alguses. Samamoodi on järgmisse aastasse kavandatud soomlaste AW-Energy esimene elektrijaam.
Kõigile kolmele on eelnenud aastatepikkused katsetused, laboritöö, arvutused ja prototüübid. Teoorias võiks laineteenergia olla iga elektrikaupmehe unistus – lained on ju igavesed. Teisalt teeb seesama keskkond – soolane vesi, tuul ja tormid – raskeks lainetes peituva jõu kättesaamise.
Tehnoloogiliselt on šotlased, inglased ja soomlased läinud eri teed. Šotlaste loodud elektrijaama oleks kõige parem võrrelda 125 meetri pikkuse meremaoga. Merepinnal hulbib paljudest kuni kolmemeetrise läbimõõduga metall-lülidest koosnev torusüsteem, mille lained panevad vonklema nagu mao. Torude sees olev pumbasüsteem kasutab võngetest tulevat energiat elektri tootmiseks.
Inglaste Ocean Power Technologies on aga nagu üks suur poi. Sellegi panevad lained kõikuma ja tekkiv kineetiline energia muudetakse elektriks.
Kui inglased ja šotlased kasutavad elektritegemiseks merepinnal liikuvaid laineid, siis Soome firma AW-Energy on läinud teist teed. Soomlased kinnitavad merepõhja metallist purjetaolised plagud. Põhjalained liigutavad “purjesid” edasi-tagasi ja tekkiv kineetiline energia muudetakse elektriks.
AW-Energy juht Ilkka Homanen selgitab, et merepõhjas edasi-tagasi liikuv vesi on stabiilsem. “Prototüüpide katsetused Soomes, Orkney saartel ja Ecuadoris on möödas, nüüd alustame esimese tõelise elektrijaama ehitust,” ütleb Homanen.

Loo juurde kuuluvat graafikut vaata Ärilehest.