11�Veel kaks nä­da­lat saab SA-le In­no­ve esi­ta­da Eu­roo­pa Sot­siaal­fon­di (ESF) meet­me „K­va­li­fit­see­ri­tud tööjõu pak­ku­mi­se suu­ren­da­mi­ne” pro­jek­ti­taot­lu­si. Pro­jek­ti­de pea­mi­ne eesmärk peaks ole­ma ai­da­ta töö­le neid, kes on töö­tu­rul kõige nõrge­mas po­sit­sioo­nis ja va­ja­vad nii oma ene­se­kind­lu­se kui ka kva­li­fi­kat­sioo­ni tõst­mi­seks ja elujär­je pa­ran­da­mi­seks tõhu­sat tu­ge ja abi.

Sel­lis­te ras­ke­ma­te sihtrüh-ma­de­na pee­tak­se sil­mas töö­tu­ru ris­kirühmi, na­gu näi­teks puu­de­ga ini­me­si (sh töö­ta­mi­se ajal puu­de saa­nuid), pi­kaa­ja­li­si töö­tuid ja hei­tu­nuid, noo­ri, va­ne­ma-ea­li­si, vang­las vii­bi­vaid ja vang­last va­ba­ne­nuid, tö­öa­la­selt ja sot­siaal­selt tõrju­tu­maid ini­me­si (sh inim­kau­ban­du­se ohv­reid, sõltu­vusp­rob­lee­mi­de­ga ini­me­si jne). Eri­ti on taot­lus­voo­ru oo­da­tud pro­jek­tid, mis on suu­na­tud ühe-aeg­selt mit­mes­se ris­kig­rup­pi kuu­lu­va­te­le ini­mes­te­le.

Toe­tu­se taot­le­mi­sel on täh­tis, et te­ge­vu­sed olek­sid tõepoo­lest sel­gelt suu­na­tud ini­mes­te töö­tu­ru­le ai­ta­mi­se­le. See­juu­res on vä­ga oo­da­tud Ees­ti olu­des uud­se­te la­hen­dus­te ka­su­ta­mi­ne ja kat­se­ta­mi­ne. Et sa­ge­li on sääst­li­kum õppi­da teis­te rii­ki­de ko­ge­mus­test, on lu­ba­tud pe­rioo­dil 2007–2013 kaa­sa­ta pro­jek­ti­des­se ka rah­vus­va­he­li­si part­ne­reid teis­test Eu­roo­pa rii­ki­dest, kui see on põhjen­da­tud.

Mõju ühiskonnale

Pro­jek­ti­te­ge­vu­si ka­van­da­des on olu­li­ne sil­mas pi­da­da ka nen­de laie­mat mõju ühis­kon­na­le. Po­le mõtet pak­ku­da ini­mes­te­le uu­si eria­laos­ku­si vald­kon­nas, kus ei ole eri­list pers­pek­tii­vi tööd lei­da ja ini­me­se te­ge­lik kon­ku­rent­sivõime olu­li­selt ei tõuse. Nii­sa­mu­ti võivad stan­dard­sed eria­lad ja lä­he­ne­mi­sed kok­kuvõttes hoo­pis suu­ren­da­da ühis­kon­na eba-võrd­sust, soos­te­reotüüpe ning mees­te ja nais­te pal­ka­de va­he­list lõhet. Just seetõttu on olu­li­ne, et pro­jek­ti­de kir­ju­ta­mi­sel kaa­lu­taks eri as­pek­te, kat­tu­vus­te väl­ti­mi­seks kaa­sa­taks part­ne­reid ja teh­taks koostööd vald­kon­na­ga seo­tud ins­ti­tut­sioo­ni­de­ga. Ol­gu see­juu­res ka mai­ni­tud, et te­ge­mist po­le ühe­kord­se pro­jek­ti­de ra­has­ta­mi­se­ga. ESF on mõne aas­ta väl­tel ko­gu­nud Ees­tis tun­tust hea­de idee­de ja va­ja­li­ke pro­jek­ti­de ra­has­tu­sal­li­ka­na. Sot­siaal­mi­nis­tee­riu­mi kau­du ja­ga­tak­se 2013. aas­ta­ni toe­tust kok­ku üle poo­le mil­jar­di kroo­ni.

Meet­me „K­va­li­fit­see­ri­tud töö-jõu pak­ku­mi­se suu­ren­da­mi­ne” ava­tud taot­lus­voor kes­tab 27. jaa­nua­ri­ni.

Info SA Innove kodulehelt www.innove.ee

sotsiaalministeeriumi koordineeritavad ESF-i meetmed: www.sm.ee/esf2007