“Mõned reformierakondlased kipuvad avalikkust teadlikult eksitama või siis on neil probleeme elementaarse arvutusoskusega,” kritiseeris Kõva koalitsioonikaaslasi, kelle sõnul võib kodanike üldine maksukoormus sotside plaani tulemusena jääda samale tasemele või langeda, aga mitte mingil juhul tõusta. “Maksutõusuga hirmutamine on muidugi reformierakondlaste vana ja kulunud trikk,” märkis Kõva.

“Selline tulumaksureform suurendab oluliselt madalapalgaliste toimetulekut jättes alampalka teenivale inimesele aastas kätte ligi 600 eurot rohkem,” ütles Kõva, lisades, et sellisel muudatusel on olemas ka selge regionaalpoliitiline mõõde, kuna just maapiirkondades on inimeste sissetulekud oluliselt väiksemad.

Kõva sõnul on olukord kriitiline, mistõttu ootavad sotsiaaldemokraadid koalitsioonipartneritelt sisulist arutelu, mitte avalikkuse eksitamist. “Oleme valmis erinevate katteallikate üle arutama eeldusel, et need ei vähenda keskmise- ja madalapalgaliste inimeste toimetulekut ega perede kindlustunnet,” seletas Kõva.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna koalitsioonileppe täiendamise üheks peamiseks ettepanekuks on tõsta tulumaksuvaba miinimum 400 euroni ning ühe võimaliku katteallikana on pakutud tõsta tulumaksu nelja protsendi võrra.

“Ka siis, kui selle muudatuse katteallikaks on tulumaksu protsendi muutmine, ei tooks see kaasa üldise maksukoormuse tõusu, vaid jätaks selle samale tasemele,” selgitas Kõva.