Eesti laenukoormus sisemajanduse koguprodukti suhtes on Euroopa Liidu madalaim, Eestis on stabiilne poliitiline keskkond, ja väga paindlik majanduskeskkond, ütles reitinguagentuur. Reitingu kasvu piirab Eesti elanike madalad sissetulekud, võrreldes EL-i liikmesriikidega, kirjutas BNS.

Agentuur prognoosib Eestile 2014-2017 perioodiks keskmist majanduskasvu üle kolme protsendi. Investeerimistegevuse uut kasvu ootab S&P 2015. aastast, kui Euroopa Liidu uus eelarveperiood päriselt tööle hakkab.

Ohtudena loetleb agentuur vähest rahapoliitilist paindlikkust, võimalust, et peamised eksporditurud ei taastu niipea ja jätkuvat palgasurvet. Ka hoiatab S&P, et praegust väljarännet arvestades, muutub arvestatavaks oht jääda ilma väljaõppeta töötajatest. Lisaks mainib agentuur, et Põhjamaade ja Balti pangandussektorid on väga lähedalt seotud ja kriis ühes piirkonnas võib üle kanduda teise.

Peamise reitingutugevusena märgib Standard & Poor's tugevat eelarvepositsiooni. Riigi reserve hindab agentuur 8 protsendile SKP-st, mis on võrdväärne Eesti võlakoormusega. Agentuur prognoosib Eestile lähiaastatel väliskaubandusdefitsiiti, mis ei ületa 2 protsenti SKP-st.

Kokkuvõttes ütleb Standard & Poor's, et lähema paari aasta jooksul ei ole Eesti reitingu tõstmist oodata, see võiks juhtuda alles pärast seda, kui Eesti elanike sissetulekud on märgatavalt kasvanud. Krediidi langetamine võiks kõne alla tulla siis, kui on märgata laenubuumist toituvat kiiret kasvu, tootlikkusest oluliselt kiiremat palkade kasvu või oluliselt suuremat väliskaubanduse defitsiiti, mis ei ole seotud tootmisse investeerimisega.