Järvamaa Jõeääre talu peremehe Urmas Laksi sõnul käivad maa hinnad oksjonitel põllumeestele juba üle jõu. Tõepoolest on oluliselt kasvanud põllumaa hind ja nendega tehtud tehingute hulk, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Kui 2010. aasta teises kvartalis müüdi 115 põllumajadusmaalappi terves Eestis siis 2013. aastal oli samal perioodil tehinguid juba 411. Samuti on kasvanud keskmine hind lausa 773 eurolt 1527 euroni hektari kohta.

"Eks seda mõjutavad eurotoetused, toiduainete hinnatõus ja meie põllumaa suhteliselt madal hind võrreldes Skandinaaviaga," selgitas Arco Vara põllu- ja metsamaade maakler Margus Põld.

"Kindlasti tekib juurde isikuid, kelle eesmärk võib-olla ongi põldu soetada sellel eesmärgil, et nende arvelt toetusi saada. Võib-olla siis ongi väikepõllundusega tegeleval ettevõttel, kes tegeleb karjakasvatuse või viljakasvatusega, raskem," arutles Maaturg.ee arendusjuht Mirko Metsaoru.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi sõnul tunnevad üha enam põllumajandusmaa vastu huvi need, kes seda maad ise tootmiseks ei kasuta. Maade kokkuostuga tegelevad enamasti siiski eestlased ise.