Selleks, et hõlbustada riigikogu valimistel õige valiku tegemist, lugesime läbi erakondade valimisprogrammid ja noppisime sealt välja maksualased lubadused. Et neis paremini orienteeruda, sorteerisime tulemused vastavalt sellele, milliseid makse soovitakse langetada (lisada soodustusi ja erandeid) või tõsta (kaotada soodustusi, kehtestada uusi makse).

Parema võrdluse saamiseks sõnastasime vajadusel teksti ümber või jätsime osa teksti välja. Eesmärk on tuua lugejani konkreetsed meetmed — mida, kui palju ja millal tõstetakse, langetatakse jne. Miks seda kõike tahetakse teha või kellele üks või teine muudatus peaks kasulik olema, seda lugege juba ise iga erakonna programmist, mille leiate erakonna nime juurde lisatud veebilehelt.

Tabeli koostamisel püüdsime hoiduda omapoolsete kommentaaride andmisest, kuigi aeg-ajalt selline kiusatus tekkis (näiteks lubatakse mõnikord asju, mida ei ole reaalselt võimalik ellu viia või mis juba ongi ellu viidud).

Erakondade järjestust ülevaates palun mitte tõlgendada EML eelistuste või soovitustena — järjekord sai tehtud üsna suvaline: alguses koalitsiooni- ja opositsioonierakonnad ning lõpuks kaks riigikogus praegu esindamata erakonda, kelle kohta arvamusküsitlused annavad lootust 5% künnise ületamisele.

Lubadused oleme sorteerinud maksuliikide kaupa, tõstes esiplaanile kas suurema rahalise väärtusega või suuremat maksumaksjate hulka puudutavad muudatused. Igaks juhuks tuletame ka meelde, et maksumaksja sõbra tiitli omistamine Vabaerakonnale ei tähenda sugugi seda, et EML kiidaks heaks absoluutselt kõik selle erakonna maksualased lubadused.

Keda huvitab see, kui palju üks või teine muudatus maksumaksjale raha juurde toob või ära viib, soovitame lugeda rahandusministeeriumi kodulehel 16. veebruaril avalikustatud materjale. Analüüs puudutab lisaks maksutõusudele ja -langetustele ka muid rahaliselt hinnatavaid ettepanekuid ning lisaks eelarvelisele mõjule hinnatakse ka kaudseid mõjusid majandusele (nt inflatsioonile, tööhõivele jne). Vähemalt ministeeriumi ametnike enda väitel on see analüüs koostatud poliitiliselt sõltumatult ning kõiki erakondi on koheldud võrdselt. Analüüsiga saab tutvuda siin.

Erakondade maksulubaduste tabeli leiad EMLi ajakirja MaksuMaksja värskest numbrist, mille saab täismahus alla laadida siit.