"Oleme samm-sammult lähendanud riigi äriühingute valitsemist erasektori tavadele ning sellest on ajendatud ka riigivaraseaduse muudatused," ütles rahandusminister Sven Sester ministeeriumi pressiteate vahendusel.

Eelnõu kohaselt teeb kõigi riigi äriühingute nõukogu liikmete nimetamiseks ettepaneku nimetamiskomitee, mis hakkab stabiilsuse ja suurema sõltumatuse tagamiseks tegutsema alalise organina. Tühistatakse rahandusministri senised õigused nimetada pooled riigi äriühingute nõukogu liikmed ning kehtestada nõukogu liikmetele makstava tasu maksmise kord ja piirmäärad – edaspidi hakkab neid ettepanekuid tegema nimetamiskomitee. Lisaks täiendab eelnõu ministeeriumi teatel huvide konflikti vältimise hindamise reegleid.

"Läbipaistvuse suurendamiseks täiendatakse riigi osalusega äriühingute info avalikustamise reegleid. Suuremad, auditikomitee moodustamise kohustusega äriühingud peavad iga kvartal vahearuannetega koos selgitama ja kommenteerima majandustulemusi. Lisaks peavad eraldi teavitama äriühingut puudutavatest olulistest asjaoludest ja sündmustest," teatas rahandusministeerium.

Eelnõu kohaselt võivad riigi äriühingud edaspidi maksta toetusi ainult oma tegevusvaldkonna arendus- ja teadustegevuseks, kuna riik saab ministeeriumi teatel riigi äriühingutest dividenditulu ning rahastab haridust, kultuuri ja sporti riigieelarvest. Toetuste maksmise piirsummat vähendatakse poolele protsendile äriühingu kolme eelneva majandusaasta keskmisest konsolideeritud puhaskasumist.

Riigil on osalus 31 jätkuvalt tegutsevas äriühingus.