2010. aastal ostis Uruguay teise liiga klubi Deportivo Maldonado SADi briti investor Malcolm Caine koos advokaat Graham Sheariga, teatab Bloomberg, kes sai kätte vastavad dokumendid.

Uruguay on tehingute tegemiseks hea koht, seal on soodne maksusüsteem. FIFA regulatsioon ütleb, et üht mängijat tohib hooaja jooksul registreerida kolmel korral ning ta võib mängida maksimaalselt kahe meeskonna eest.

„See ei ole küll FIFA eesmärk, et sellised tehingud toimuksid, aga väga keeruline on siin eristada tõelisi ja ausaid tehinguid ning investorite poolt tehtut," ütles Ariel Reck, advokaat Buenos Airesest.

Mees viitab sellele, et Maldonado poolt müüdud või rendile antud mängijad ei ole sekunditki mänginud klubi enda eest. Klubi mänge käib vaatamas veidi üle 200 fänni ning nende taristu on väga tagasihoidlik. Linnas elab 60 000 inimest.

Hiluti tegi FIFA otsuse nelja Argentiina klubi kohta ning määras neile trahve 15 000 kuni 50 000 Šveitsi frangi ulatuses. Nimelt tegelesid nemadki mängijate müümisega Uruguay klubi kaudu, milleks seekord osutus Atletica Sud America. Põhjuseks toodi, et tegemist ei olnud spordiga seotud tehingutega.

Omanike sõnul on aga Maldonado täiesti tavaline klubi, mis paigutab saadud raha klubi arendamiseks. Mingeid märke arengute kohta Bloombergi sõnul aga ei ole.

Klubi on tänaseks teeninud 14 miljonit dollarit kolme tehingu pealt. Brasiillane Alex Sandro müüdi Portosse ning paraguailane Marcelo Estigarribia laenati Juventusesse. Lisaks laenati jaanuaris brasiillane Willian Jose da Silva Real Madridi. Ükski neist meestest ei ole Maldonado eest mänginud sekunditki.

Teise liiga klubi sissetulekud on nõnda kaks korda suuremad kui riigi esimese liiga tippklubidel. Omanikud ei soovinud Bloombergile tehinguid kommenteerida.

Üks omanikest Graham Shear oli 2007. aastal seotud ka kurikuulsa Carlos Teveze tehinguga, kui mees veel West Hamis mängis.

Uruguay valitsus püüab võidelda selle vastu, et riik ei oleks koht, kust kaudu sellised tehingud toimuvad. Hiljuti tõsteti sellistelt tehingutelt nõutavat maksu 4 protsendilt 12,5 peale. Argentiinas on see aga 35%. Seega ei muuda see tõenäoliselt midagi.

„Kui juba FBI-l on keeruline jälgida raha teekonda, siis ma ei usu, et FIFA hammas sellele peale hakkab," ütles Reck.