Maksu- ja tolliamet (MTA) saatis 10. mail rahandus- ning kultuuriministeeriumile pika kirja, mis lühidalt kokku võetuna juhib kahe ministeeriumi tähelepanu sellele, et paljud MTÜ-st spordiklubid maksavad maksuvabade stipendiumide nime all tegelikult töötasu. See aga tähendab riigile miljoneid eurosid saamata jäänud makse.

MTA analüüsis 81 spordiühingut, kus 2011. aastal maksti stipendiume kokku 6 147 326 euro eest. MTA kirjas märgitakse, et kui maksuhaldur jätkab selles sektoris stipendiumite maksmise kontrolli ja tuvastab, et tegemist on varjatud töötasude maksmisega, pole suurem osa neist ühingutest võimelised maksukohustust täitma ning võivad tegevuse lõpetada. Rahandusministeerium kinnitas Eesti Päevalehele, et teema tuleb lähiajal valitsuskabinetis arutlusele. Kultuuriministeerium teatas, et peagi ollakse valmis võimalike lahenduste kohta infot jagama.

Oluline sotsiaalne garantii

Kui MTÜ-dena tegutsevate spordiklubide töötasude maksmine maksuvabade stipendiumide nime all ei lõpe, on MTA seadusest tulenevalt sunnitud spordiklubide suhtes alustama maksumenetlusi, mis võib viia klubide sulgemiseni, rääkis MTA peadirektori asetäitja Egon Veermäe.