Ministeerium märkis nädala alguses saadetud teates, et alustava ettevõtte starditoetus tõuseb 15 000 euroni.

Kui seni oli alustavatel ettevõtjatel võimalik taotleda starditoetust 5000 euro ulatuses ning lisaks pakuti ettevõtjatele kasvutoetust, siis EL uuel toetusperioodil on need koondatud üheks toetuseks, teatas ministeerium.

Kasvutoetus, mis nüüd koondati starditoetusega kokku oli 32 00 eurot, omafinantseeringu määraga 50 protsenti. Starditoetusel oli see 20 protsenti.

Kasvutoetus oli mõeldud juba tegutsevale ettevõttele põhivara soetamiseks, turundustegevuse läbiviimiseks ja tööjõukulude finantseerimiseks.

Miniseerium ütles Ärilehele antud selgituses, et uuel perioodil on starditoetuse ja kasvutoetuse väljastamine kontseptuaalselt uuenenud.
„Ootame starditoetuse taotlejatelt senisest märksa suuremat ambitsiooni ja võimekust. Samuti oleme suurendanud erinevaid võimalusi kasvuettevõttele,“ kommenteeris ministeeriumi esindaja Anette Järvpõld.

„Tulenevalt toetuspoliitika uuendamisest ning lisandunud võimalustest kasvuettevõtjatele, ei olnud eraldiseisva kasvuettevõtjale suunatud toetusskeemiga jätkamine põhjendatud,“ lisas ta.

Ministeeriumi sõnul on nende eesmärk, et uuel perioodil liiguksid ettevõtjad senisest julgemalt toetuste juurest finantsinstrumentide kasutamisele. Näiteks, pakub riik lisaks toetustele ka erinevaid tagatisi, laene ning kindlustusi, mille maht on märkimisväärselt suurem.

Kasvavatele ettevõtjatele mõeldes, on MKM loonud lisaks senisele innovatsiooniosakule ka arendusosaku mahus 20 000 eurot. „See tähendab, et kasvaval ettevõtjal on võimalus tänu lisandunud toetusele tegeleda ka suuremamahuliste tootearendustöödega.,“ selgitas Järvpõld.

Samuti, on peagi avanemas iduettevõtjatele suunatud programm start-up Estonia, mille raames tahetakse hoogustatada Eesti kiiresti kasvavaid innovaatilisi ettevõtteid.

Lisaks saab kasvuettevõtja EASist taotleda ka kasvuettevõtja arenguplaani toetust suurusega kuni 200 000 eurot.

Statistikast rääkides, siis mullu sai starditoetust 301 projekti kogusummas 1,44 miljonit eurot ja ja kasvutoetust sai 44 projekti, kogusumas 1,14 miljonit eurot.