CV Keskus esitas tööotsijatele küsimuse: kas oleksid valmis töötama startupis, kus palk oleks väike, kuid teenimisvõimalus suur, kui äri peaks õnnestuma?

Küsitlusele vastanud 2807-st inimesest 72% kinnitasid, et lööks hea meelega idufirmas kaasa, ka madala palga eest, kirjutab CV Keskuse uudiskiri.

„Sedavõrd suur osakaal näitab, et startupi buum on täies hoos ning paljud noored ei soovigi enam „tavalist“ tööd teha,“ ütles CV Keskuse turundusjuht Henry Auväärt. „Tööturul on märgata, et mitmed ametid on noorte arvates ületanud oma „parim enne tähtaja“ ning noori töövõtjaid on üha raskem meelitada nii tööstus- ja tootmissektorisse, kuid samas ka näiteks toitlustusse kokkadeks. Kiirelt leviv idufirmakultuur on kasvatanud lõhe tegeliku tööjõuvajaduse ning noorte ootuste vahel, mis muudab üha raskemaks töötajate leidmise paljudele varem levinud ametitele.“

Seepärast seisavad paljud tööandjad, sealhulgas tööstusettevõtted Auväärti sõnul väga suure probleemi ees – protsesside automatiseerimiseks vajalikud investeeringud on liialt kulukad, kuid uued põlvkonnad seda tööd enam vanaviisi valmis tegema ei ole. Tekib küsimus, kes selle Kes siis töö ära teeb?

Auväärti sõnul on meil leviv idufirmasid ülistav suhtumine veidi eksitav. Ta on nõus investor Raivo Heinaga, kes ütles, et kahjuks arvavad tänapäeva noored liigagi tihti, et sõrmenipsust ja üleöö see edukus tulebki – istu lihtsalt 48 tunniks garaaži ning oledki äpiga miljonäriks saanud. „Kahjuks on taoline illusioon loonud olukorra, kus ühelt poolt on tööandjatel pidev tööjõuvajadus, kuid samaaegselt on tööturul suur hulk töötuid noori, kes otsivad tööd, mida kellelgi neile pakkuda ei ole,“ lausus Auväärt.

Töö idufirmas haaraksid julgemalt mehed – 77% meestest kaaluksid tööd startupis, naistest aga 66,1%. Küsitlusele vastas 2807 töövõtjat üle Eesti erinevatest vanusegruppidest ja ametialadelt.