Läti Statoili tegevdirektor Baiba Rubesa ütles BNS-le, et LDz takistab Latvija Statoili tööd naftaterminaalis, kuigi viimane on esitanud raudteefirmale kõik naftatoodete ekspordi alustamiseks vajalikud dokumendid.

LDz pressiesindaja Biruta Sakse ütles BNS-le, et Latvija Statoil ei ole veel täitnud kõiki nõudmisi, mis võimaldaks LDz-l teenindada ekspordivedusid ettevõtte terminaali Riia sadamas.

Sakse ütles, et Statoil ei ole esitanud mitmeid dokumente, sealhulgas pabereid, mis tõestaksid, et veosed on kooskõlastatud Riia omavalitsuse ja keskkonnakaitseorganitega.

Sakse ütles, et Ldz on valmis koheselt alustama tööd Statoiliga, niipea kui viimane esitab kõik vajalikud dokumendid, aga seni ei saa LDz võtta enda peale vastutust piirkonnas elavate elanike turvalisuse eest.

Rubesa ütles, et kui Latvija Statoil esitas esmakordselt konkurentsiametile raudtee vastu kaebuse, nimetas LDz ainsa tsisternvedude keelamise põhjusena teatud tööde tehniliste kirjelduste puudumist.

Latvija Statoil esitas raudteele nõutud dokumendid 12. detsembriks, aga LDz ei kiitnud tehnoloogiat heaks, vaid esitas uued nõuded, ütles Rubesa.

Rubesa ütles, et LDz nõuab praegu Latvija Statoililt töid, mille vajalikkust ei kinnita ei eksperdid ega tingi ka objektiivne vajadus.

Rubesa ütles, et kõik vajalikud ettevalmistused on tehtud selleks, et Latvija Statoil saaks transportida terminaali 0,2 miljonit tonni naftatooteid aastas. Mahtude kasvades teeb firma selleks spetsiaalseid ettevalmistusi, ütles Rubesa.

Latvija Statoil süüdistab raudteed monopoolse seisundi ärakasutamises.

Latvija Statoil on esitanud Riia linnakohtule hagi, nõudes konkurentsiameti 200. aasta 21. detsembri otsuse tühistamist ja firma suhtes kehtivate transiiditariifide rakendamist.