Seda seetõttu, et valitsus ei ole veel arvesse võtnud potentsiaalset Statoil ASA väljamaksete langust, millest Norra riik omab 67%. Naftatootja on teatanud, et dividendide rahamaksete asemel on neil võimalik märkida selle dividendisumma eest aktsiaid.

Norra on otsustanud jätta oma osaluse puutumata ning seetõttu arvestama proportsionaalselt samade väljamaksetega, mis teised ja see tähendab, et rahalised väljamaksed vähenevad.

Taoline olukord ei olnud kajastatud uues eelarves, mis avalikustati eelmine kuu, mille kohaselt valitsus ennustas muutumatut aastast sissetulekut 758 miljardit eurot. Väiksem sissetulek omakorda survestab Norrat veel tugevamini naftatoodete müügist saadud tuluga püsti pandud heaolufondist eemalduma. Algselt plaanitud tagasitõmbumine saab umbes 9 miljardi euro võrra lisa.

Täpsemad kohandused ilmnevad nädala lõpuks, kui lõpeb osaluse ostmise periood. Analüütikute sõnul otsustab suur osa aktsionäridest aktsiate kasuks võttes arvesse, et neile antakse 5% allahindlus.

"Kõik peaksid võtma rahalise dividendi asemel dividendisumma eest aktsiaid, selles ei ole küsimust," ütles Teodor Sveen Nilsen, Swedbank Oslo analüütik. Nilsen oleks üllatunud, kui 70% osanikest seda ei teeks.

Rahandusminister ütles, et Statoili dividendimaksete vähenemine mõjutab fondi ja riikliku eelarveülekannet. Valitsus muudab eelarvet, kui on selgunud programmi detailid.

Optimistid loodavad hinnatõusu

2014. aasta naftakriis on viinud Norra ristteele ning sundinud valitsust esmakordselt vähendama heaolufondi toetamist. Konservatiivide juhitud administratsioon eeldas tagasitõmbumist 430 miljoni euro ulatuses, kuid juba 2016. aasta maiks on summa kerkinud 20 korda.

Kui Nilsenil on õigus, siis rahalised väljamaksed vähenevad vähemalt 70% ulatuses, valitsuse sissetulek langeb sel aasta 869 miljonit eurot. Potentsiaalset mõjutab see tagasitõmbumist heaolufondist samal määral.

Statoil on vähendanud investeeringuid 35% ulatuses. Tippajal oli investeeringud 20 miljardit dollarit (2014) enne kui naftahinnad uppusid.

Firma esitles dividendide süsteemi, et hoida rahavoogusid, kuid samas ka vältimaks väljamaksete vähendamist.

Valitsuse sõltuvust tagasitõmbumisest leevendaks õlihindade taastumine. Optimistlike ennustuste kohaselt tõuseb barreli hind sel kuul 44 euro juurde.

Vaatama tagasilöökidele. Norra heaolufond ei kavatse veel hakata varasid müüma, et katta riikliku rahastuse vähendamist nagu teevad seda teised sarnased fondid üle maailma.