Kaubamajaketi Stockmann kolmanda kvartali kahjum oli ligi 13 miljonit eurot ehk miljon eurot nädalas. Ka alanud kvartal ei ole toonud Stockmannile kergendust.

Nordneti aktsiastrateeg Jukka Oksaharju ütles, et ainus teine sama hullus olukorras ettevõte Helsingi börsil on Outokumpu.

„Raskused on võrreldavad Outokumpu ja Talvivaaraga,“ ütles ta. „Need aktsiad on juba kukkunud 5 aastat.“

Esimest aastat Stockmanni juhtiv Per Thelin on jätkuvalt optimistlik. Ta ütles, et ettevõtte ümberkujundamine on alles alanud. Strateegia ja selle elluviimise arutelud kestsid detsembrist aprillini.

„Ma ütlesin aprillis, et aitab küll koosolekutest ja aruteludest,“ ütles ta. „Nüüd on tegude aeg.“

Ettevõttel on raske leida uusi tulu teenimise kohti. „Soome turg ei kasva ja sama käib Venemaa kohta,“ ütles ta. „Meie suurem katsumus ongi nende ületamine.“

Üks võimalus on luua uusi ostukogemusi ja kasutada veebipoodi. Ta lisas, et Stockmann ei kavatse täielikult Venemaalt taanduda. Stockmanni kolmest äriüksusest priimuseks on Lindex.

Stockmann otsib kaubamajadesse uusi partnereid ja rentnikke. Praegu kasutab Stockmann 70% oma kaubamajade pinnast. Ühtedeks uuemateks rentnikeks on Soomes mänguasjapood Hamleys ja lemmikloomapood Musti ja Mirri.

„Kõik peab olema kasumlik,“ ütles Thelin. Ta lisas, et kõigest kõrvalisest tuleb loobuda. Stockmann peab ikka veel otsima ostjat Hobby Hallile, mille müük oleks pidanud toimuma juba esimesel poolaastal.