Helsingi börsil noteeritud kaubamajade kett Stockmann Oyj müüs möödunud aasta viimastel päevadel krõbeda hinnaga (234,7 miljonit krooni) oma Eestis asuvale tütarfirmale kümme protsenti talle kuuluvatest Stockmann ASi aktsiatest. Sarnase trikiga sai hakkama ka Pärnus tegutsev edukas linavabrik Wendre, mis eelmisel aastal oma suuromanikult 90 miljoni krooni eest oma aktsiaid soetas. Kui Stockmann Oyj oleks sama summa dividendidena välja maksnud, oleks sellega kaasnenud 62miljoniline tulumaksukohustus. Praegu liikus aga raha määramata ajaks ja maksuvabalt emafirma käsutusse.

Stockmann Oyj finantsdirektor Pekka Vähähyyppä ütles Äripäevale, et tehingu põhjuseks oli rahavoogude juhtimine grupi tasandil, jättes aga vastamata konkreetselt küsimusele, kas tehingu ajendiks oli soov minna mööda dividendidelt tulumaksu maksmisest.

Eesti Maksumaksjate Liidu juhatuse esimees Lasse Lehis kommenteeris Stockmanni aktsiaostu juhtumit kui võimalust dividendide pealt tulumaksu maksmist edasi lükata. Siiski peab emafirma need aktsiad tagasi ostma või siis peaks Stockmann AS muutuma Stockmann OY filiaaliks, kuigi ajaliselt pole see kohustus seaduselt otseselt määratud. "Ühesõnaga - see konkreetne tehing ei vabasta seda kasumiosa Eestis lõplikult tulumaksust, kuid maksukohustust saab niimoodi edasi lükata määramatusse tulevikku," ütles Lehis. Maksuspetsialist lisas, et dividendide väljamaksmisega ei olegi mõtet kiirustada, kui on mingigi võimalusi, et kasumit läheb kunagi Eestis veel vaja.

Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juht Egon Veermäe sõnas, et praeguse info alusel ei saa Stockmanni kohta hinnangut anda. "Aktsiate tagasiostmine on seadusega lubatud ja ei saa eeldada, et alati hõlmab see endas maksudest kõrvalehoidmist. Konkreetset kaasust ei ole maksuhalduril nende andmete põhjal võimalik hinnata, selleks on vaja rohkem informatsiooni," kommenteeris Veermäe.