Suhkur vedas septembris toiduainete hinnad üles
Maailma toiduainete hinnad tõusid septembris aastaga kümme protsenti, teatas ÜRO juures tegutsev toidu- ja põllumajandusorganisatsioon FAO, kirjutab BBC.
Vaatamata hinnatõusule, on toiduained suhteliselt odavad ja maailma toiduaineturu väljavaade on stabiiline.
„Septembri hinnatõusul on palju seost suhkruga,“ ütles FAO vanemökonomist Abdolreza Abbassian.
FAO toiduindeks mõõdab igakuiselt tooraineturgudel kaubeldavate toiduainete ostukorvi, kus on teiste seas ka liha, piimatooted, teraviljad, õli ja suhkur.
Toiduaineindeksi näiduks oli septembris 170,9 punkti, mis on indeksi kõrgeim tase alates 2015. aasta märtsist.
Võrreldes augustiga kallinesid toidukaubad 2,9% ja seda tõusu vedas suhkru kallinemine. Põhjuseks on maailma suurima suhkrukasvataja- ja eksportööri Brasiilia ebasoodsad ilmaolud.
„Kui suhkru hinnatõus lõppeb, siis indeks oleks olnud enamvähem stabiiline,“ ütles ta.