“Piirangud on kõigile riikidele ühised — elektri import ei tohi põhjustada turuhäireid,” ütles välisministeeriumi asekantsler Alar Streimann täna ajakirjanikele. “Raske on aga ette kujutata, et eksport Eestist võib mõne Euroopa riigi energiaturul häireid tekitada.”

Streimann lisas, et kuigi Eesti kaitseb oma siseturgu esialgu võimaliku teistest riikidest pärit dumpinghinnaga elektri vastu, ei ole vähemalt lähiaastail elektrikaubandus Euroopa riikidega füüsiliselt võimalik, sest puuduvad selleks vajalikud ühendused.

“Need ühendused on loomulikult vaja tekitada,” lausus Streimann. Siseturu kaitset on asekantsleri sõnul vaja aga selleks, et ei tuleks sisse odavat elektrit, mille jätkusuutlikkuse üle meil puudub kontroll. “Kui meil poleks suurtootjat ja tarbija sõltuks näiteks ainult Leevaku elektrijaama tööst, oleks karta, et ühel päeval ei ole tal üldse elektrit,” lausus Streimann.

Streimanni sõnul tagab pikem üleminekuperiood Eesti elektrituru avamiseks elektri hinna stabiilsuse.

Praegu on Eesti elektriturust avatud 10 protsenti, aastaks 2009 avab Eesti 35 protsenti oma elektriturust ning turu täieliku avamiseni vastavalt ELi Barcelona ülemkogu otsustele jõuab Eesti 31. detsembriks 2012.

Vastavalt Barcelona ülemkogu otsustele tuleb liikmesriikidel 2004. aastaks tagada ELi kõigile ettevõtetele võimalus valida vabalt elektrienergia tarnijat. See tähendab ELi elektrituru liberaliseerimist vähemalt 60 protsendi osas.