Üheks peateemaks oli Euroopa Liidu–USA vabakaubandusleping (TTIP), millega loodab Euroopa Liit jõuda käegakatsutavate tulemusteni veel sel aastal, seisab ministeeriumi teates. Sealjuures on EL liikmesriikide jaoks üheks võtmeküsimuseks investeeringute kaitse ning investori ja riigi vaheliste vaidluste lahendamine (ISDS).

„Investeeringute kaitse reguleerimine vabakaubanduslepingutes on oluline nii Eesti investorite kui ka Eestisse investeerijate jaoks. Samas tuleb seda teha viisil, mis tagab riikide reguleerimisõiguse avalikes huvides, vahekohtunike sõltumatuse ja professionaalsuse ning loob õigusliku aluse võimalike otsuste vaidlustamiseks,“ ütles Sulling.

Tema sõnul peab Eesti vajalikuks, et Euroopa Komisjon lähtub läbirääkimistel talle antud mandaadist ning liigub edasi investeeringute kaitse ja ISDSi uuendamisega.

Kohtumisel arutati ka teiste vabakaubanduskõneluste hetkeseisu, nende hulgas EL–Jaapani vahelist majanduspartnerluse lepingut.

„Kaugturgude osa Eesti ekspordis on seni olnud tagasihoidlik, kuid vabakaubanduslepingud toetaksid Eesti ettevõtete uutele turgudele sisenemise ambitsiooni ja võimalusi. Vaba kaubandus on Eesti majanduse edu alus,“ märkis Sulling.

Tema sõnul on eriti oluline, arvestades viimasel ajal tihenenud majandussidemeid Eesti ja Jaapani vahel, viia edukalt lõpule EL-Jaapani vabakaubanduskõnelused. Sullingu sõnul kinnitavad senised kogemused juba jõustunud vabakaubanduslepingute puhul, et liberaliseerimine toetab väliskaubanduse kasvu, töökohtade loomist ning majandusarengut.

Euroopa Liidu väliskaubandusministrid said ülevaate ka WTO Doha kõneluste vooru hetkeseisust ning võimalustest läbirääkimiste jätkamisest. Doha kõneluste olulisemateks valdkondadeks on põllumajandus- ja teenuste kaubandus, tööstustoodete turule pääsemine, intellektuaalomandi kaitse, reeglid (dumpingu-vastased meetmed ja toetused), samuti kaubandus- ja keskkonnaküsimused.

Juba 2001. aastal alguse saanud läbirääkimistel loodetakse sel aastal tööprogrammis kokku leppida.