Nädal aega Atlantas kestnud kõneluste maratoni järel on jõutud Trans-Pacific Partnership (TPP) kokkuleppele. Selle leppe kallal on nähtud läbirääkimistega vaeva enam kui 5 aastat. See peaks suurendama väliskaubandust riikide vahel, mis annavad 40% maailma majanduse kogutoodangust, ütles Jaapani nimel läbirääkimisi pidanud Jaapani majandusminister Akira Amari.

USA president Barack Obama peab seda lepet võtmeelemendiks oma Aasia välispoliitikas, olles võtnud selle järelejäänud presidendiks oleku aja prioriteediks. Hiina jäeti leppest välja.

Kui see lepe vastu võetakse, on see suurim kaubanduslepe, mille USA on sõlminud alates Põhja-Ameerika vabakaubandusleppest (NAFTA). See lepe jõustus 1994. aastal.

Lepe viib enamus kaupade sisseveo tollivabaks ning teistel kaupadel vähendatakse tariife. Ühtlasi tunnustatakse vastastiku palju regulatsioone.

Obama püüab suruda selle meetme kiirkorras läbi, mis tähendaks hääletamist ilma õiguseta teha teksti muudatusi. Obama peab teavitama kongressi 90 päeva enne leppe allkirjastamist ja avaldama teksti 60 päeva varem.

12 TPP liikmesmaad on Austraalia, Brunei, Kanada, Jaapan, Malaisia, Mehhiko, Uus-Meremaa, Peruu, Singapur, Vietnam ja USA.

Lepe peaks soodustama töökohtade loomist, muutma lihtsamaks välismaal kaupade ja teenuste müümist ja elavdama majanduskasvu.

Seda arvamust ei jaga USA ametiühing AFL-CIO, kes kardab USAs töökohtade viimist mujale. Arvatakse, et nad avaldavad Kongressile survet leppe vastu hääletamiseks.