Grillvorstide puhul testiti seekord klassikalisel kombel nii vorsti välimust, maitset, aroomi kui ka kogu vorsti sobivust mõnusale piknikule või grillilauale.

Vorstid grilliti kõik samal temperatuuril, samal grillil minuti ehk vahetult enne testsöömist ja lahtilõikamist. Kõikidel vorstidel olid valmistamisel, serveerimisel ja maitsmisel samad tingimused, mida mugandati vastavalt vorsti suurusele, et tulemused oleksid ühtlased.

Grillvorstitesti valikusse sattusid sellel korral Oskari e-vaba grillvorst, Linnamäe jahimehevorst põdralihaga, Talleggi kanavorst, Suitsutare "Õllõ" õllevorst, Wõro Röstsibula grillvorst, Saaremaa õhtugrill, Uvicu riisigrillvorst, Rannarootsi Kuldne grillvorst, Karni grillvorst juustuga, Soodne grillvorst, Nõo grillvorst, Rakvere grillvorst ohtra juustuga.

Võitjad ja kaotajad

Kõige enim punkte, kaheksa silma võimalikust kümnest, teenis Oskari e-Vaba grillvorst, sest „Oskari e-vaba vorst on ootamatult vinge valik grillil kuumutamiseks, mille maitse on piisavalt soolane ja rasvane, et olla aus grillvorst. Väga selgelt on tunda, mida teevad säilitamiseks ja maitsete tugevdamiseks e-ained. Vorsti maitse on puhas, ilma igasuguse järelmeki või rauase alatoonita suus. Peenike vorst valmib kiiresti ning kuumus ei löö vorstil kesta katki. Oluline erinevus paljudest teistest“.

Kõige väiksemad punktid teenis aga Rannarootsi Kuldne Grillvorst, mille laeks jäi üks punkt kümnest võimalikust. Põhjus: Selgelt kogu valiku ebameeldivama maitse ja kooslusega grillvorst. Grillil tõmbas vorsti koorik liialt tugevaks, isegi lõikamine muutus raskeks. Suus on vorst liiga soolane ning liiga rasvane. Suu täitub ebameeldiva limalise ollusega, mis koosneb rasvast, lihast ning millestki, mida nimetada ei oska. 90 protsenti testijatest sülitas vorsti välja. Loodan, et tegu oli halva partiiga, kuid ei soovita kindlasti osta!

Testmeeskonda, kelle õlul grillvorstide mekkimine pandi, koosnes: Mari Skuin, Martina Niin, Anna Vaher, Martin Hanson, Anne Sääsk, Laura Kõrvits, Robert Kõrvits, Tanel Meos, Eva Ligi, Maris Üksti ja Merje Merdik.

Niisiis ... SUUR DELFI GRILLVORSTITEST:

1. Oskari E-vaba grillvorst
Hinne: 8

Ootamatult vinge valik grillil kuumutamiseks, maitse on piisavalt soolane ja rasvane, et olla aus grillvorst. Väga selgelt on tunda, mida teevad säilitamiseks ja maitsete tugevdamiseks e-ained. Vorsti maitse on puhas, ilma igasuguse järelmeki või rauase alatoonita suus. Peenike vorst valmib kiiresti ning kuumus ei löö vorstil kesta katki. Oluline erinevus paljudest teistest.

2. Linnamäe jahimehevorst põdralihast
Hinne: 5

Põdralihavorstil on kui kaks poolust – hea ja halb, ying ja yang. Hea on Linnamäe vorsti juures see, et vorst on rasvane ja mahlane, sulab suus ning annab edasi tõelise liha maitset. Halb on aga see, et ta on ikkagi liiga rasvane, vorsti kest on liiga tugev ning ka soola oleks võinud pisut vähem olla lisatud. Võiks olla pisut vürtsisem ja hapukam. Suurim miinus on lihavorstis leiduvad kõõluseosad, mis hamba vahel ei taha laguneda, kuid see on päris liha, mitte lihamassiga toodetud vorstide puhul tavaline.

3. Talleggi kanavorst
Hinne: 3

Väga imelik vorst. Müüdav grillvorsti nime all, kuid tegelikult on klassikaline kanasardell. Ei näe kuigi hea välja ning ka maitse on ääretult veider, isegi soojana ja grillilt tulnuna. Koheselt on tunda lihapuudust vorstimassis ning kõikide lisandainete ehk täiteainete mekki. Väga jahune või sojane vorst. Tuleb meelde aeg, kui raha polnud palju ning pannile löödud jahuvorstilõik pannil pauguga suureks kui šnitsel küpses. Õige grillvorst ei ole kanast, kohe kindlasti aga mitte kanamassist, kus tugevalt alla poole on lihalikku ollust.

4. Suitsutare „Õllõ“ õllevorstid
Hinne: 7

Väga uhke ja põneva nimega toode, mis on tõesti mõeldud kui valatult õlle kõrvale. „Koorik“ on pehme isegi peale grillilt tulekut. Kuid peamine mõnu seisneb vorsti maitses – mahe, kergelt soolane ning ohtra juustuga. Lisaks näeb ahvatlev ja ilus välja, ei vaja juurde kastet ega salatit.

5. Wõro Röstsibula grillvorst
Hinne: 4

Liialt soolane sardell. Jah, seda ta on, lihtne sardell. Grillvorstile omast suitsusus või rasvasust ei ole tunda. Lisaks, välja reklaamitud röstsibulat pole tunda. Väikene nõuanne tootjale: kui pakendil on kirjas, et vorst on röstitud sibulaga, siis röstitud sibul võiks ka hammaste vahele jääda ning veel järgmisel hommikul meki anda. Selle pärast ju toode ostetakse! Muus osas, suhteliselt meeldejäämatu grillitoit.

6. Saaremaa Õhtugrill
Hinne: 3

Tundub, et ka Saaremaa lihatööstus on grillvorsti pakki pistnud tavalise sardelli, mis grillil kuigi palju värvi juurde ei võta ning eriliselt „grillvorstilikumaks“ ei muutu. Lisaks on vorstis liialt palju soola, liiga vähe rasva ning liiga vähe maitset. Järjekordne iseloomutu ning vaid täiteainena võetav grillvorst.

7. Uvicu riisigrillvorst
Hinne: 4

Uus ja huvitav vorst, millel maitse ületab väljanägemise mäe kõrguselt. Alustame paremast: maitse on vorstil hea, piisavalt rasvane, piisavalt soolane, piisavalt lihaline. Mis aga põhiline, riis on lisandina vorstis kui valatult. Mahendada maitset ning lisades uut finessi. Koos riisiga pole vorstile vaja juurde muud kui vaid salatit ja kerget kastet ning ongi olemas terve söögikord. Halb on aga kogu vorsti juures väljanägemine: riis ei näe vorstis liiga apetiitne välja ning võib naisterahva eemale peletada.

8. Rannarootsi Kuldne Grillvorst
Hinne: 1

Selgelt kogu valiku ebameeldivama maitse ja kooslusega grillvorst. Grillil tõmbas vorsti koorik liialt tugevaks, isegi lõikamine muutus raskeks. Suus on vorst liiga loolane ning liiga rasvane. Suu täitub ebameeldiva limalise ollusega, mis koosneb rasvast, lihast ning millestki mida nimetada ei oska. 90 protsenti testijatest sülitas vorsti välja. Loodan, et tegu oli halva partiiga, kuid ei soovita kindlasti osta!

9. Karni Grillvorst juustuga
Hinne:

Hea ja juustune grillvorst, millel aga küljes klassikaline viga – vorst on liiga soolane. Isegi neile, kelle soolasöömine ning taluvus on kõrgemad kui tavaliselt. Boonus on vorstil see, et juustu on palju ning juust on kreemjas, ei voola välja nagu vesi, vaid on kenasti liha vahel mekki andmas. Soovitusena, tuleks midagi ette võtta „koorikuga“, grillil muutus vorst lõikamatuks. Tavapärane piknikul kasutatav plastiknuga purunes!

10. Soodne Grillvorst
Hinne: 3

Kõik, mis on odav, on halb, Soodne Grillvorst seda reeglit ka kinnitab. Maitse on vorstil küll mitmeid kordi parem kui ootaks, kuid siiski väga soolane, olluseline ning kirjeldamatu. Lihamassi koostist ei sooviks teada, kuid peaasjalikult saab nii lõhna kui maitsega teha kindlaks erinevaid e-aineid ning säilitusmaterjale. Grillvorstina halb, sardellina hea.

11. Nõo grillvorst
Hinne: 1,5

Nimekirja altpoolt teine vorst, mille kohta puuduvad testijatel head sõnad. Liha on klompis ning meenutab pigem švammi, mis ei purune hammustamisel, kuid pritsib endast välja erinevaid rasva ning lihamahlahulki, seda nii kuuma kui ka külmana. Pettumus on eriti suur, kuna vorstid näevad tegelikkuses väga ausad ja grillilikud välja. Ebameeldivalt soolane ja liigrasvane pealekauba. Ei soovita!

12. Rakvere rohke juustuga grillvorst
Hinne: 7

Kõige kummalisemad „hot dogid“, mida ma näinud olen. Värvuselt ereoranžid vorstid tunduvad pärinevat mõne õudusulmefilmi masinapargi kütuseruumist. Kuid välimus on petlik, sest maitse on vorstidel üllatavalt hea. Kindlasti ei tahaks neid vorste kutsuda grillvorstideks, pigem suurteks viineriteks grilli alatooniga. Lisamaitse annab vorstis leiduv juust. Kindlasti on nende vorstide fännid lapsed.

GRILLVORSTITESTI FOTOD:

GRILLVORSTITESTI VIDEO: