Jaanipäev ja õlu käivad kokku nagu naised ja peavalu või Eesti mees ja tema lubadused. Jaanipäevaks on alati tehtud ka meie kodumaal eripruule ning teemaõllesid. Selle aasta jaanipäev tuleb selles suhtes vähem eriline, samas on uusi õllemarke 2012. aasta suveks loonud nii suuremad kui väiksemad õlletootjad.

Uutest õlleedest sattusid seekordsesse jaaniõlle eksperimenti Saku Originaal Ehe, Puls Ale, A.Le Coq'i Organic, Waltheri Premium, Saku Karl, A.Le Coq'i Premium Extra ja Saku 2,8.

Maitsesime jooke pikkadest klaasidest, jahutatuna kümnele kraadile. Aroom, mekk, järelmekk, mõju ja tulemus – nendes kategooriates said kõik joogid omale külge kindlad sõnad, emotsioonid ja iseloomud.

Testgrupp jagunes pooleks meeste ja naiste vahel, tekkisid kohe ka selgepiirilised erisused mõtetes. Naised arvasid näiteks, et kõik õlled võiksid olla 0,3liitristes pudelites - nii oleks õlu pidevalt mõnusalt külm ning joogi jõuaks õigel temperatuuril alati ära juua. Mehed arvasid aga, et Eesti õllepruulijad toodavad liiga sarnaseid jooke, erinevuse tegemine on keeruline. Põhiliselt juuakse ikkagi marki, mitte õlut.

Delfi jaaniõllede testmeeskonda kuulusid Vahur Koorits, Martti Rõõmus, Denes Kattago, Merilin Kukk, Martina Niin, Herly Saar, Merje Merdik, Laura Kõrvits, Martin Hanson ja Piret Hanson.

Niisiis ...SUUR DELFI JAANIÕLLETEST:

1. Puls Ale
Punkte: 17

Pulsi klassikaline ale on esmamaitse järel jube magus, karamelliselt magusa maitsega. Puls on pigem selline napsutamise õlu, mida natuke võtad, kuid ei joo. Pikemal tarbimisel hakkab välja tulema ka joogi mõrusus, ale õllele väga omane mekk. Mehed ütlevad, et naiste õlu, naised ütlevad, et sellisel juhul pole nemad naised! Meenutab koduõllet, mis ei ole hästi välja tulnud ning mida jooks heal meelel toidu juurde. Võrreldes tavapärase premium-tüüpi õlledega on maitset enam ja maitse on erilisem.

2. Saku 2,8
Punkte: 14

Sportlaste õlleks nimetatud Saku 2,8 on mekilt ja lõhnalt vedeldet Originaal. Värvi eest võib panna punkte, kuna on kirgas ja juba paljas joogi vaatamine annab juurde värskust. Kui hinnata seda jooki jaanipäeva võtmes, on tegu selgelt teise päeva õllega, peale pidu, hommikul esimese karastusena.

3. A. Le Coq Premium Extra
Punkte: 14

Armsas väikeses pudelis Premium Extra on elegantne, naistele väga meeldib pudel. Kuidas on aga sisuga? Kahjuks antakse mõista, et kõige vingem selle õlle juures on tema tugev vaht, sest värv on liialt veider, maitses tunda kõrvitsat, kuid meki ehedus ja tugevus puuduvad. Humalamekki ei ole, lurr. Pudel ilusam kui maitse. Kerge „ei liha, ei kala“ õllejook. Varasemast tummisest ja tugevast Extrast pole palju järgi.

4. Saku Originaal Ehe
Punkte: 26

Nimejamaga kuulsaks saanud Saku Originaal Ehe on ökoõlleke, milles on aga säilinud kõik head Saku Originaali mekid ja aroomid. Jaanipäevaks sobib kenasti, kuna jook on purgis ning mahutavus terve pint. Jooki mekkides, lööb esimese asjana ninna aus ja tuttav õllelõhn, maitse on puhas ning tugev. On ka eriarvamusi – arvatakse, et tegu on tavalise Eesti kõrtsu õllega, naised on ikka seda meelt, et kui pudel oleks kenam, jooksid ka nemad parema meelega Ehedat. Samas, ei ole Saku Originaal Ehe mitte midagi huvitavat ega erilist, aga tegu väga korraliku õllega.

5. Walteri Premium
Punkte: 22

Walter on Rimi enda private labeli õllebränd. Siiani tuntud kui pilsneri ja odavama plastikpudeli õllede tootja on toonud välja premium-tüüpi joogi. Maitse? Tundub nagu oleks tegu tuksi läinud koduõllelaariga, mis aga ei tähenda, et maitse oleks halb, joogil poleks iseloomu või vormi. Täitsa mõnus õlu. Meelde tuleb koduõlle õllevaht, mida lastele suurest kruusist maal vahel ikka mekkida anti.

6. Ale Coq Organic
Punkte: 25

A.Le Coq Organic on maheõlu, Eesti ainus tõeline maheõlu. Nii ütleb silt pudelil ning hinnasilt poes. Tegemist on väga hea õllega, kergelt mõruda, kuid siiski lahja joogiga. Hapukas õlu maitseb nagu õlu ikka, erilist orgaanilisust tunda pole, kuid mismoodi peakski mekkima humalale kasvuks pandud sõnnik õlles? Värske ja hea suve õlu.

7. Saku Karl
Punkte: 23

Saku Õlletehase looja Karl Friedrich Rehbinderi auks loodud Karl on tugeva ja iseloomuliku mekiga õlu. Samas eripruulist ootaks midagi veelgi enamat. Kõik on joogis täiesti imeliselt paigas, kuid mune ei tunne. Katalogiseerub siiski tavapäraste joogiõllede nimekirja. Samas... Karl on tugeva vahuga, humalane õlu, millest lööb välja ka koduõlle mekki ning värskust. Kahjuks ei ole midagi nii erilist, et peale esimest mekki hakkaks oma peavooluvalikutest kõrvale kalduma ka teistel kordadel.

Loe ka millist liha õlle kõrvale grillida DELFI GRILL-LIHA TESTIST!