Mõeldud tehtud, selvehallist said koju toodud kõik näppu hakanud jogurtijoogid. Tootjamaadeks nii Eesti, Läti, Poola kui Saksamaa.

Testmeeskond võrdles jogurtite puhul nii värvust, konsistentsi, jogurti paksust, maitset ja aroomi. Kõik joogid valasime paremaks testimiseks välja läbipaistvatesse mensuuridesse.

Individuaalse, kuid objektiivse maitsmise ja nuusutamise järel, osutus parimaks joogiks oma ja kodune HELLUSE Jogurtijook, saades testmeeskonnalt kokku 9 punkti kümnest.

Kokkuvõtvalt võib öelda Helluse kohta, et „Hellusel on kooresem ja "ehedam" maitse võrreldes kõikide muude jogurtijookidega. Kerge koorene jogurtijook, ei ole üldjuhul prevaleerivat tööstuslikku maitset. Pakend ehk pudel on keeratava korgiga - see tähendab, et tegelikult on Helluse tooteid mugavam osta, ei pea kartma, et kotis katki läheb. Jook ise on mõnusalt kreemjas, pehme ning aromaatne – õiglase piimameki ning marjalõhnaga. Kas oli tegemist profülaktilise platseeboefektiga, kuid kõhul hakkas ka kergem.“

Kaotas Delfi joogijogurti testi RIMI Right Balance jook, mis sai testijatelt kümnest punktist vaid kaks.

Kokkuvõtvalt kirjutati selle joogi kohta, et „RIMI Right Balance maitseb nagu keemiline pulbrijook, roosa rasvavaba jälk lake. Kasutades KUKU raadio reklaamlauseid, siis tegu on „tuumakeemiaga“. Kui teaks juba poes, millise maitsega on ja kui keemiline välja näeb, jätaks poodi ja lükkaks lausa teiste jogurtitopside taha peitu ära. Nii halb on“.

Delfi seekordne testmeeskond oli väike kuid agar, tulemused said intiimsemad ja objektiivsemad. Seekord testisid joogijoogurteid Martin Hanson, Anne Sääsk ja Ester Vaitmaa.

Nii siis ... SUUR DELFI JOOGIJOGURTI TEST:

1. Actimel Powerfruit
Punkte: 7

Pärast võrdlemisi pikale veninud ajakirjanduslike ülesannete täitmise õhtut, mõjus see joogike varajasel hommikutunnil kui karge kosutus. Võttis hetkeks silma särama, tegi kõhuvirina vaiksemaks ja maitses hea. Maitselt võiks piimamekk olla tugevam, kuid on tunda, et alusmaterjal on lüpstud, mitte keemiliselt kokku segatud ning marjad on ikkagi looduses kasvanud. Rammus ja värske, kiidan heaks.

2. Rimi Right Balance
Punkte: 2

Maitseb nagu keemiline pulbrijook, roosa rasvavaba jälk lake. Kasutades KUKU raadio reklaamlauseid, siis tegu on „tuumakeemiaga“. Kui teaks juba poes, millise maitsega on ja kui keemiline välja näeb, jätaks poodi ja lükkaks lausa teiste jogurtitopside taha peitu ära. Nii halb on.

3. Alma A+B
Punkte: 6

Laeva piimatööstuses kokku segatud joogijogurtil on tunda nii piima, kui ka maasika (just need marjad ilutsevad pisikesel ja täidlasel jogurtipakil) mõnusat lõhna. Samas ei ole suudetud ära petta joojat, et tegu oleks värsketest maasikatest tehtud joogiga – liiga maasikamoosine tundub jook – liialt magus ning liiga vedel. Piima aroom ning mekk on tugevad ning jook on külmalt meeldiv. Kui jook välja valada on värvus heleroosa ja vähekene eemaletõukav. Jook on ka liiga suures pakendis kiireks kosutusampsuks.

4. Farmi Maasika jogurt
Punkte: 4

Farmi jook on hirmus vedel, kohe hirmuäratavalt vedel. Samas on positiivne selge hapupiima lõhn, mis kinnitab, et a) tegu on ausa piimaga ja b) tegu on käärimisprotsessiga, mis on ihule hea. Samas on vedelust rasvasusega proovitud leevendada. Veider kooslus. Marjamaitset on tunda. Pudel on taaskord ikkagi joomisesuuruses, mitte ampsusuuruses.

5. Gefilus
Punkte: 7

Kodune Gefilus lõhnab piimaselt, lehmaselt ja rasvaselt – kõik head komponendid piimatoote hindamisel. Maitses prevaleerib samuti piim ja jogurtine paks konsistents, kuid ei ole tunda marja, mis ilutseb pakendil. Eriliseks teeb joogi see, et on üli siidjas, kreemjas ja pehme. Keelele teeb pai ning kõhus hea. Kurioosum: värvus on jube, maitse on imeline.

6. Karums Active
Punkte: 3

Lätlaste joogijogurti viga on nagu enamusega, mis sealtkandist tuleb ehk pole orienteeritud meie maitsele. Lätlastel on teine arusaam jogurtist kui meil. Slaavlased versus põhjala, klassikaline vastandus. Põhjalane ei paneks kunagi energiajogurtis kokku ananassi ja kookost. Samas ... maitse on jogurtil väga tugevalt ananassine, millele neelamisel assisteerib kookos. Jook on liiga magus ja veidra tatise kontsistentsiga. Niisama joomisel on pool lonksugi liiga palju ning vajab vett suuloputuseks. Samas on jogurt kindlasti suurepärane nauding Tartu Maratoni vahefinišis, energiat annab palju ja kiiresti.

7. JÄNKS
Punkte: 8

Lastele mõeldud jook, mida nimetatakse jogurtišheigiks. Mõnusa magusa marjamaitsega jogurt, mis aga piut liiga vedel. Maitselt on siidjas ja pehme, kontsistentsilt pisut vedelam kui jäätisekokteil. Balanseeritud jook, mis aga kuigi pikaks meelde ei jää.

8. ACTIVA
Punkte: 8

Ainus jook, kus on sees tunda tugevaid marjatükke, mis lisavad jogurtile värsket marjamekki. Piimollus tundub joogijogurtis olevat toodetud ausal lüpsmisel. Samas ei ole tunda hapendusemaitset, mis mõnele meeldib, kuid teisele jätab mulje, et tegu on pooliku pakkumise ja lubadusega. Pudel on taaskord pisut liialt suur üheks ja kiireks kosutusampsuks.

9. ACTIMEL
Punkte: 8

Kõige klassikalisem jook, vedel konsistents, värskendav. Värv on valkjas kollane - samas, tavaliselt purgi sees värvi ju ei näe. Pakend on tõmmatava kaanega. Metsamarja maitseline - marjamaitse tõesti on, samas on see pigem nõrga vihjena tunda ning ei domineeri. Joogil on vedel konsistents. Samas on ikkagi tunda, et tegu on tööstusliku tootega, mitte aasal kokku segatud värskest piimast marjadega jook.

10. HELLUS
Punkte: 9

Koorsem ja "ehedam" maitse võrreldes kõikide muude jogurtijookidega. Kerge koorene jogurtijook, ei ole üldjuhul prevaleerivat tööstusliku maitset. Pakend ehk pudel on keeratava korgiga - see tähendab, et tegelikult on Helluse tooteid mugavam osta, ei pea kartma, et kotis katki läheb. Jook ise on mõnusalt kreemjas, pehme ning aromaatne – õiglase piimameki ning marjalõhnaga. Kas oli tegemist profülaktilise platseebo efektiga, kuid kõhul hakkas kergem.

11. DANONONE DANACOL
Punkte: 7

Saksamaalt pärit joogijogurti lõhn ja aroom oli väga meeldivad, tunda on värskete maasikate lõhna. Tõsi, maitse on kuidagi tagasihoidlikum. Mis on iseloomulik võibolla on see, et toode ei ole liiga magus. Seda erinevalt paljudest sarnastest. Koostis on Danone jogurtil kerge ja koorene, siiski oli pärast tugevat lõhnaelamust kesine või olematu maitseelamus pigem pettumuseks.

-------------------------------------------

Kallis lugeja, ANNA TEADA, millist kõhtutervendavat joogijogurtit eelistad?

Selvehallides on võimalik riiulipikkusest virnast valid enam kui kümnekonna kõhtutervendava ja seedimist kiirendava joogijogurti vahel. Pisikesed pudelid ja krõbe hind ütlevad, et tegu pole vaid moosise jogurtiga vaid ikkagi ravieesmärgil manustatava dinktuuriga. Kuid millist joogijogurtit valida?

Kas jogurt peaks olema piimasem või marjasem? Kas pakem või vedelam? Kass oskate selgitada, kuidas mõjuvad L. Acidophiluse ühendid kõhus? Milline jook on parim lastele immunsussüsteemi tugevdamiseks?

Kirjutage oma kommentaarid palun siia loo lõppu või saatke otse meile, aadressile rahvahaal@delfi.ee!