Ebamäärase sisuga kotletid, pihvid ning lihapallid toovad küll kiiret kõhutäidet näpistaval hetkel, kuid lisaks „laadimisefektile“ mingit reaalset kasu ei paku – ei esteetilist, maitselist ega ka toiteväärtuslikku.

Kui olla aga täiesti aus, siis 90 protsenti kõikidest selvehalli lettidelt muretsetavatest kotlettidest, pihvidest ning lihapallidest omavad nii külmalt kui soojalt manustades lihtsalt ebameeldivat maitset ning lõhna. Karpi avades täidab sellest paiskuv aroom toa ebasoodsat toitumismiljööd loovat lõhna. Edasine (loe maitsmine - toimetus) on kõik tugeva natuuri ja tööülesannete täitmise musternäide.

Maitseme Delfi testmeeskonnaga üheksat erinevat kotletti, pihvi ja lihapalli, valikusse sattusid: Talleggi kananagitsad, Talleggi kanapihvid, Talleggi kana-juustupihvid, Rakvere perepihvid, Rakvere pihvid, Vinku lihapallid, Valla lihapallid, Järlepa kanakotlett ja Kikase Pozarski kotletid.

Kotlette manustati nii soojalt kui külmalt ning igale ampsule anti hinnang eraldi. Hindasime kotlettide puhul nii välimust, lõhna, maitset kui tekstuuri. Tuleb tunnistada, et ühtegi „hitt-toodet“ nende üheksa hulgas kahjuks või õnneks ei leidunud. Ühelegi testmeeskonna liikmele ei tekkinud soovi testi täiustada uue läbimekkimise kaudu.

Parim ja halvim pihv Rakverelt

Testi teostamise järel selgus, et valiku parim kotlet on Rakvere pihv, mis teenis testijatelt 10 punktist 7,5 silma. Iseloomustati seda pihvi kui „Söödavat kotletti. Rakvere pihv võib vahel suurema nälja korral olla toidulaual täiesti tänuväärsel kohal. Liha on olemas, lõhn on talutav, maitse rahuldav. Ning asjakohane oleks välja tuua, et see on ainus toode, mille maitse soojendamisel oluliselt paraneb. Võiks olla täitsa õhtusöögina laual kartuli ja salatiga. Sobib nii soojalt kui külmalt, kes kuidas tahab“

Halvima kotleti tiitli võitis suure rebimise järel teine Rakvere toode ehk Rakvere Perepihv, teenides 10 võimalikust punktist vaid 1,2 silma.

„Tegemist on pihviga, mida hea meelega koeralegi sisse ei söödaks, kuna ei tea, mis võiks olla tulemus. Arusaamatuks jääb, kes sellist asja süüa tahaks. Liha olemasolu null, kehtib kõik, mis eelnevalt öeldud kanapihvi ja kananagitsa kohta ehk kondipuru ja muu kahtlase massi kohalolu on vägagi märgatav, mälusopist kangastub nõukaaegse sardelli liisunud lõhn, mis iseenesest kanapihviga mingit seost ei tohiks omada. Kui üles soojendada, siis kuivab ühe minutiga õhukeseks tallanahaks, millele isegi hammas enam peale ei hakka. Mina oma perele või külalistele seda küll ei annaks, koer aga käib ju ka pere alla? Külmana tuleb isegi maitse paremini välja kui soojana,“ kirjutasid testijad.

Kindlasti tuleb ära märkida, et alumise registri kotlettide hulgas saavutas tagantpool teise koha Järlepa Kanapihvid, mis napilt - vaid 0,2 punktiga - halbsuselt ning ebasöödavuselt Rakvere toodangule alla jäi.

„Järlepa Kanapihvide näol on tegemist kohutava tootega, mida ei annaks isegi koerale! Vägisi paneb etiketti uurima, et millest on tehtud nii õudne ollus, mille väljaheiteid meenutav lõhn ja hall libe välimus on niivõrd eemaletõukavad, et enne soojendamisprotsessi tekib kahtlus, kas ikka on vaja, et see lõhn üle ruumi leviks. Kas soojalt või külmalt, vahet pole, sellise asja tootmine tuleks kohe ära lõpetada,“ leidsid testijad.

Kotlette testinud meeskonda kuulusid sellel korral Martin Hanson, Ilmar Saabas, Epp-Mare Kukemelk, Anne Sääsk, Mari Skuin ja Piret Hanson.

Nii siis ... SUUR DELFI KOTLETITEST:

1. Talleggi kananagitsad
Hinne: 4,4

Talleggi nagitsate põhjal ei ütleks küll, et tahaks terve elu ainult nendest toituda. Külmalt maitseb nagu külm papitükk ja soojalt nagu soe papitükk, mis kaetud maitsetu puruga. Viskab ka väikse rasvameki manu. Välimuselt on sellised päris ahvatlevad nagu McDonalds’is. Juustu pidi ka sees olema, näha ei ole, aga tunda on küll natuke.

2. Talleggi kanapihvid
Hinne: 3,2

Kondipuru ja muu kahtlase massi kohalolu on vägagi märgatav, mälusopist kangastub nõukaaegse sardelli liisunud lõhn, mis iseenesest kanapihviga mingit seost ei tohiks omada. Kui üles soojendada, siis kuivab ühe minutiga õhukeseks tallanahaks, millele isegi hammas enam peale ei hakka.

3. Talleggi kana-juustupihvid
Hinne: 4,2

Soojalt täiesti söödavad pihv. Kuna lihamass on ühtlaseks jahvatatud, ei taju keelel seda tavapärast kanakõhre ja kondipuru tekstuuri, mis tavaliselt erinevatel odavama klassi kanatoodetel juures kipub olema. Mõnus kate on pihvil peal ja näeb ahvatlev välja. Külmalt isegi maistvam kui soojalt. Kahjuks on pihvil suhteliselt puine maitse. Ei tea, kas see ikka on kana seal pihvi sees?

4. Rakvere perepihvid
Hinne: 1,2

Tegemist on pihviga, mida hea meelega koeralegi sisse ei söödaks, kuna ei tea, mis võiks olla tulemus. Arusaamatuks jääb, kes sellist asja süüa tahaks. Liha olemasolu null, kehtib kõik, mis eelnevalt öeldud kanapihvi ja kananagitsa kohta ehk kondipuru ja muu kahtlase massi kohalolu on vägagi märgatav, mälusopist kangastub nõukaaegse sardelli liisunud lõhn, mis iseenesest kanapihviga mingit seost ei tohiks omada. Kui üles soojendada, siis kuivab ühe minutiga õhukeseks tallanahaks, millele isegi hammas enam peale ei hakka. Mina oma perele või külalistele seda küll ei annaks, koer aga käib ju ka pere alla? Külmana tuleb isegi maitse paremini välja kui soojana.

5. Rakvere pihvid
Hinne: 7,5

Söödav kotlet. Rakvere pihv võib vahel suurema nälja korral olla toidulaual täiesti tänuväärsel kohal. Liha on olemas, lõhn on talutav, maitse rahuldav. Ning asjakohane oleks välja tuua, et see on ainus toode, mille maitse soojendamisel oluliselt paraneb. Võiks olla täitsa õhtusöögina laual kartuli ja salatiga. Sobib nii soojalt kui külmalt, kes kuidas tahab.

6. Vinku lihapallid
Hinne: 6,6

Külmalt maitse täitsa hea ja on tunda, et pihvukest on maitsestatud. Porganditükk jäi ka hamba alla, mis tähendab plusspunkte - nii annab võsukestele vähemalt tükikese juurvilja sisse sööta ... Soojana on ka Vinku pallike täitsa arvestatav kaup. Pallid on natuke väiksed, aga samas lastele ei pea siis enam rohkem lihapalle tükeldama. Üldjoontes paremad kui Valla lihapallid, sest kõrvalmaitse on meeldivam. Soojalt ja tühja kõhu peale on isegi täiesti söödav, pihvikontekstis lausa nauditav.

7. Valla lihapallid
Hinne: 4,6

Külmalt tarbides ei saa Valla lihapalli maitsebuketile päris pihta, soojemalt ilmneb, et maitseaineid on ikkagi näpuotsaga lisatud. Mõnusad ühe ampsu suurused tükid, mille maitsest siiski midagi puudu jääb. Ei saa otseselt midagi ette heita, kui siis ehk vaid seda, et jahtunud junnid muutuvad kibekiirelt üsna ebaapetiitseks ja vajuvad lössi. Vanakooli kartulisalati juurde sobiks täitsa hästi.

8. Järlepa kanakotlett
Hinne: 1,4

Järlepa Kanapihvide näol on tegemist kohutava tootega, mida ei annaks isegi koerale! Vägisi paneb etiketti uurima, et millest on tehtud nii õudne ollus, mille väljaheiteid meenutav lõhn ja hall libe välimus on niivõrd eemaletõukavad, et enne soojendamisprotsessi tekib kahtlus, kas ikka on vaja, et see lõhn üle ruumi leviks. Kas soojalt või külmalt, vahet pole, sellise asja tootmine tuleks kohe ära lõpetada.

9. Kikase Pozarski kotletid
Hinne: 3,6

Tundub olevat üks selle testi kõige lihalisematest kotlettidest. Soojalt kaob ka vahane rasvamaitse ning kuna tükk on üsna suur, siis saab ühest kotletist korraks isegi söömistunde kätte. Võib-olla mingi toidu kõrval või leiva peale panekuks. Vot, kui juustuviil peale panna ja siis soojendada, äkki oleks parem.