Sääskede vastu on võimalik võidelda mitmel moel - kõige kiirem toime on lahkuda sääsestunud piirkonnast või minna tuppa. Kui need kaks varianti ei tule sotsiaalsel või professionaalsel põhjusel kõne alla, tuleb usaldada sääskede ja muude putukate repelleerimiseks toodetud preparaate. Kuna Eesti suvi on enamasti kuum ja niiske, paljunevad sääsed karjade kaupa ning tikuvad inimese elu segama, tuleb sääsetõrjet kasutada tihti ja palju.

Enamus sääsetõrjetest on rämedalt hirmsa lõhnaga ning enamasti üle tunni vastu ei pea. Suvistel päevadel rahulikult tegutsedes, peaks teadam millist repellanti kasutada, milline vahend ei haise, ei ärrita nahka ning milline peab vastu enam kui vaid tund.

SUUR DELFI SÄÄSETÕRJETEST tõi eksperimenteerimiseks kokku järgmised vahendis: Difusil (riietele), Autan, Plix Vahva Sääsehirm, Plix (suur pudel), OFFi sääsetõrjesuits, OFFi (roll-on), OFFi (väike pudel) ja .

Testid sääsetõrjetega viidi läbi tavalistest Eesti loodustingimustes, kus hinnati aine lõhna, mõju, peale kandmise lihtsust ning toimeaia pikkust.

Sääsetõrjetestil osalesid Martin Hanson, Mari Skuin, Anna Vaher, Riina Kallas, Andres Eilart ja Epp-Mare Kukemelk.

Nii siis ... SUUR DELFI SÄÄSETÕRJETEST:

1. Difusil (riietele)

Kui sääsetõrjevahendit Difusil riietele pihustada, lubab kiri pudelil vähemalt nädal aega või esimese pesuni sääsed ja muud putukad inimesest eemal hoida. Nii kaua tõrje muidugi ei aita. Tegelikkuses pakub tõrjevahend paar-kolm tunnikest üsna mõistlikku sääsevaba elu, see on suveõhtul aga juba üsna hea tulemus. Ei puuke ei sääski sääsetõrjega piserdamise järel näha ega kuulda polnud. Igatahes on sel aerosoolil keskmisest meeldivam lõhn ning sääsed hoiab eemal. Soovitame.

2. Plix Vahva Sääsehirm

Plix Vahva Sääsehirm töötab suurepäraselt - sinna, kuhu Plixi peale lasta, ei maandu enam mitu tundi ükski sääsk. Töötab iga inimese puhul samamoodi, Plixiga katsetas umbes 5 inimest. Ainult hais on sääsetõrjel vastikult ebameeldiv. Kui vahendit aga kogemata suu kaudu sisse hingata, on sellel ka üsna jäle ja kibe maitse. Aga ega sääsetõrjevahend polegi sissehingamiseks mõeldud.

3. OFF (väike pudel)

Kasutasime OFF-i Pärnumaal ühes jõeäärses paigas ja eks sääski oli ohtrasti. Seepärast tundus ka pakend üsna pisike ja vahend sai kärmelt otsa. Pakend lubab neljatunnist kaitset, reaalselt jagub tõrjet ehk tunniks. Selle aja jooksul on sääsed kenasti eemal, aga pärast esimest tundi hakkavad putukad tõrje poolt loodud barjäärist läbi murdma. Võib-olla on sääsed lihtsalt sel aastal vägevamad kui muidu. Lõhn on aga tõrjel üsna vänge, otse kehale hästi ei tahaks vahendit panna.

4. OFFi sääsetõrjesuits

Klassikaline grillõhtu kaaslane on efektiivne ning ootamatul mahe oma lõhna ja suitsu poolest. Pakendis on kaks rulli tõrjet, pikemal grillimisel kuluvad ära mõlemad. Ägedama "sääserünnaku" puhul on tarvis panna tööle mõlemad "suitsutid". Vastupidamise aeg on ühel "suitsuringil" umbes tunnike. Sobib väga ideaalselt paikse tegevuse puhul, ei lõhna vängelt ning pole segav. Parimaks lahenduseks, kombineeriks "suitsutit" väikese suraka pihustatava vahendiga.

5. OFF (roll-on)

Ka roll-on pulk haiseb nagu Off ikka. Riietele peale kanda ei taha, sest olenevalt kangast võib jätta valged plekid. Palja ihu peale määrides on pärast sääsealast lahkumist vaja end kindlasti pesta. Toimet eriti tegelikult ei täheldanud. Sääsed hiilisid ligi ja naksasid ikka püksisääre ja soki vahelt. Pakendi suurus sobib taskus kandmiseks.

6. Plix (suur pudel)

Plix aerosool sääsehirm on üllatuslikult meeldiva deodorandi lõhnaga, seejuures mitte eriti tugeva odööriga vahend. Pudel natuke liiga suur, et tasku pista, kuid auto pardatšokki või seljakotti mahub ladusalt. Sääsevastane toime ei leidnud aga kahjuks tõestust - lmselt on sääsed Orto kaubamärgi all kodumaal toodetud tõrjega juba kohaneda jõudnud ja ootavad selle suve uusi trendilõhnu.

7. Autan

Pudeli järgi otsustades oleks tegemist justkui kreemiga. Mõnes mõttes ei olegi vale, sest pudel sisaldab piimjat vedelikku, mil eriliselt mahe ja kreemikas-piimjas lõhn. Kuna pakendil ei ole osutatud teisiti, siis otsustan seda pihustada nii käelabadele kui lasta ka riiete peale.

Kuna tegemist on nii sääskede, aga ka puugivastase vahendiga, siis oleks võib-olla õigemgi olnud vahend otse kehale pihustada, nii nagu päikesekreemi, nendele kohtadele siis, mis kaitset kõige enam vajavad - jalgadele, käsivartele ning aga miks mitte ka kõhule ning seljale.
Sisenedes sääskede keskele, kreem parve just kahte lehte ei ajanud. Ikka otsisid pisikesed moskiitod võimalust riietel kohta leida.

Tõrjevahendi plussiks on kindlasti meeldiv aroom ning miks mitte soovitada seda vahendit näiteks lastele, sest vänge aroomiga spreidega on neid ebamugavam tüütute putukate eest kaitsta. Huvipakkuv on seegi, et tõrjevahendi tootjaks on Johnsoni perefirma, ehk sama, mis Off sarjal.