„Teenindajate töötasu on tõesti sageli inimestel kõneainena üleval. Seejuures heidetakse tööandjatele ette soovitamatust kõrgemat palka maksta. Nii see siiski ei ole. Tahan rõhutada, et oleme oma töötajate üle väga uhked ning just seepärast otsime ka ise pea igapäevaselt võimalusi, kuidas neile tagada vääriline töötasu ja võimalikult meeldiv töökeskkond," rääkis Tero.

Rimi Eesti Food personalijuht toob järgnevalt välja neli kõige enam välja käidud ideed ning arvamust, mis jaekaubanduses palga tõusule kaasa aitama peaks või mida arvesse tuleks võtta. Tema sõnul ei ole kõik see siiski nii lihtne nagu esmapilgul paistab.

Vähem kauplusi, lühem lahtiolekuaeg

„Kuuleme sageli ettepanekuid, et pange osad kauplused kinni või vähendage nende lahtiolekuaegu. Samas on üsna loogiline, et mida lühem lahtiolekuaeg või vähem kauplusi, seda väiksem on ka ettevõtte käive. Seega ei saaks ka see olulist leevendust palgatasemele tuua."

Kaupade hinnatõus

„Ei hakka pikemalt selgitamagi, miks toidukauba hindade tõstmine pole samuti siinkohal abiks. Maksab ju seesama teenindaja ise ka kaupluses toidu eest ning hindade tõstmise arvelt kasvav palk kuluks toidule samavõrra rohkem, kui seda kergitatud sai."

Sama palk, mis teistes riikides

„Väga tihti tuuakse võrlduseks teenindajate töötasud meie naaberriikides Soomes või kuskil mujal Lääne-Euroopas. Jääb aga tähelepanuta asjaolu, et seal on edukas majandus toiminud juba sadu aastaid ning seda paraku meie paarikümne aastase pingutusega veel võrrelda ei saa. Samamoodi on ka palkade võrdlemine kohatu. Üldine majanduskasv tooks kindlasti kaasa ka töötasude tõusu ja seda ilmselt kõikides sektorites, sealhulgas ka teeninduses."

Mis on aga lahendus? Võlusõnaks on taas efektiivsus.

„Peame leidma muid viise, kuidas palgataset tõsta. Üks selline võimalus on töö efektiivsuse tõstmine. Erinevad uuringud on tõestanud, et näiteks Soome töötaja toodab neli korda enam, kui seda Eestis sama tööd tegev inimene. See on mõtlemiskoht, mis annab alust arvata, et ehk ei tegutse me piisavalt nutikalt ning kulutame mõne asja tegemisele rohkem aega, kui see vajalik oleks. Seepärast juurutasime hiljuti Rimis uudse palgasüsteemi, mis annab teenindajatele võimaluse oma kvalifikatsiooni tõsta ning saada ka panusele vastavat töötasu."

„Kokkuvõtvalt võib öelda, et ilmselt majandust me ka kõige parema pingutuse korral väga kiirelt lääneriikidega võrdsele tasemele ei suuda tõsta. Seega peame esialgu tegelema sellega, et tõsta tehtud töö efektiivsust selliselt, et kõik mis tehtud, oleks nutikalt tehtud."