McKinsley & Co leiavab oma uuringus, et mida enam on riik seotud teiste riikidega, seda paremini läheb nende majandusel. See ei tähenda mitte ainult kaupade ja raha liikumist. See täendab ka inimesi - eelkõige, kui palju elab riigis immigrante, kui leebe on nende immigratsioonipoliitika. Lisaks on oluline ka see, kui suur on ühest riigist tulev andmevoog.

Niisiis reastas ettevõte 139 riiki. Esikohal ei ole ükski suurriik vaid väike saareriik Singapur. Euroopa meister on Holland, mis on meie kontinendi digikeskus.

USA leiame kolmandalt kohalt ning neile järgnevad Saksamaa ja Hiina.

Tabeli lõpus on saareriik Seišellid ning Sierra Leone. Maailma suuruselt kolmanda majandusega riik Jaapan on alles 24. kohal. Seda peamiselt seetõttu, et neil on karmid immigratsioonipiirangud.

Raport on tehtud 2014. aasta kohta ning seal tuuakse välja, et kaupade, teenuste, raha ning andmete liikumine riikide vahel tekitas 7,8 triljonit dollarit käivet.

„Riikides, mis on avatud, kasvab ka SKT," ütles uurimisfirma partner Susan Lund kokkuvõtvalt.

McKinsley raportist tuleb ka välja, et globaliseerumise surmast on vara rääkida. Jah, kaubavahetuse maht on oluliselt aeglustunud ning kapitali liikumine kokku kukkunud (2007. aastal oli riikidevahelise liikluse käive 12 triljonit dollarit).

Kuid globaliseerumisele on appi tulnud andmete liikumine. 2015. aastal oli pooltel Facebooki kasutajatel vähemalt üks sõber mõnest teisest riigist. 2012. aastal oli see protsent 16.

Ja ei jagata ainult armsaid kassivideoid. Facebooki sõnul tegutseb nende platvormil 50 miljonit väikse- ja keskmise suurusega ettevõtet. See on kaks korda enam kui aastal 2013. Keskmiselt on 30% nende ettevõtete „sõpradest" pärit välismaalt, ütleb McKinsley raport.

„Me siseneme uude ja väga erinevasse globaliseerumise ajajärku," ütles Lund. „Seda iseloomustavad andmed ja digitaalne liiklus."

Tabeli tipp on selline (suuremalt vaatamiseks kliki tabelile)

Kus asub Eesti?

Eesti on maailmas ühenduste poolest 65. riik. Me jääme alla Leedule, aga edestame Lätit. Loomulikult oleme oluliselt maas põhjamaadest. Samasse klaasi kuulume Aserbaidžaani, Maroko ja Bangladešiga.

Eesti on kõige viletsamal kohal "inimeste" kategoorias. Siin on mõjutajaks meie immigratsioonireeglid. Väga head oleme andmete kategoorias (21. kohal). McKinsley raport leiab, et Eesti osa globaalses majanduses oli kokku 54 miljardi dollarit. Leedul on vastav number 87 miljardit dollarit ning Lätil 51 miljardit.

Kui soovid tabelit suuremalt näha, kliki sellel.

Esile tuuakse Eesti ettevõte

Eesti kohta on 144-leheküljelises raportis vaid neli kirjet. Üks lõik on pühendatud meie idufirmale coModule.

"Tänased digitaalsed idufirmad võivad juba sündides olla globaalsed - meelitada kasutajaid, palga talente, osta sisendeid, saad rahastust ning leida mentoreid teistest riikidest. Võtke coModule, Eesti idufirma, mis lõi tehnoloogia, mis toob asjade interneti elektrijalgrataste ja skuutrite maailma. Selle prototüüp toodi avalikkuse ette Barcelonas, rahastus saadi Saksamaalt, komponendid tulevad aga Hiinast. Ettevõte kasvatab tootmismahte ning nende turg on terve Euroopa ja Aasia," on raportis kirjas.

Kel huvi, siis siin on ka tabeli lõpp ehk riigid, mis on kõige viletsamalt muu maailmaga ühendatud: