Need näitavad, et pankurid aitasid klientidel maksudest kõrvale hoida ning pakkusid tehinguid, mis aitasid maksudest kõrvalehoidjatel seadusest eespool olla, vahendab BBC News.

HSBC tunnistas, et mõningad isikud kasutasid ära pangasaladust, et pidada deklareerimata kontosid. Panga väitel on nüüd kõik „fundamentaalselt muutunud“.

2007. aastal Genfis HSBC heaks töötanud arvutieksperdi varastatud dokumendid sisaldavad detaile enam kui 100 000 kliendi kohta üle maailma.

Offshore-kontod ei ole ebaseaduslikud, kuid paljud inimesed kasutavad neid raha varjamiseks maksuvõimude eest. Raha tahtlik varjamine maksudest kõrvalehoidmiseks on ebaseaduslik.

Prantsuse võimud hindasid varastatud andmeid ning jõudsid 2013. aastal järeldusele, et 99,8 protsenti nimekirjas olevatest Prantsusmaa kodanikest hoidsid ilmselt maksudest kõrvale.

Tuhandeid lehekülgi andmeid sai oma valdusse Prantsuse ajaleht Le Monde. Dokumendid on üle antud uurivate ajakirjanike rahvusvahelisele konsortsiumile, ajalehele Guardian, BBC „Panorama'le“ ning veel enam kui 50 meediaväljaandele üle maailma.

HSBC ei pigistanud mitte lihtsalt maksudest kõrvalehoidjate suhtes silma kinni, mõnedel juhtudel rikkus pank seadust ja aitas oma klientidel aktiivselt seda teha.

HSBC aitas maksudest kõrvalehoidjatel ka seadusest eespool püsida.

Kui 2005. aastal võeti vastu Euroopa säästude direktiiv, oli asja mõte, et Šveitsi pangad võtavad deklareerimata kontodelt võlgu oldavad maksud ja saadavad need maksuvõimudele.

HSBC kirjutas aga klientidele ja pakkus võimalusi uuest seadusest möödahiilimiseks.

Pank seisab nüüd silmitsi kriminaaljuurdlusega USA-s, Prantsusmaal, Belgias ja Argentinas.