Saksamaast Põhjamaadeni on negatiivsed elektri hinnad reaalsus, kui pakkumine ületab nõudlust. Selleks, et vähendada elektriarveid ja tasakaalustada süsteemi, peaksid Ühendkuningriigi suurimad elektritarbijad vähendama tippkoormuse ajal tarbimist ja kasutama suuremaks tarbimiseks soodsaid perioode, kui rohelist elektrit on külluses, ütles Suurbritannia võrguoperaatori National Gridi ärioperatsioonide juht Duncan Burt.

Kui veel 2013. aastal kattis taastuvenergia 5,3% kogu elektrinõudlusest, siis valitsus plaanib, et 2020. aastaks peaks see number olema 15%. Burti sõnul ei saa enam vaid suured elektritootjad katta pakkumise muutust, ka suured tööstuslikud tarbijad peaksid hakkama nõudluse poolel mängima aktiivsemat rolli.

Praegu on võrguoperaatoril kundesid 700 megavati ulatuses, kes on palve korral võimelised nõudlust vähendama.

3 gigavatti sellist paindlikku valmidust aitaks aastas säästa 200 miljonit naela ja tooks klientidele 790 miljonit naela tulu, arvestades välditavaid võrgukulusid ning väiksemat söe- ja maagaasil töötavaid reservelektrijaamu.

Selle kuu alguses oli Suurbritannias installeeritud 8,6 gigavatti taastuvenergia tootmisvõimsust, prognoosis Eclipse Energy. Burti sõnul on taastuvenergia 10 gigavatine tase see, kus hakkaksid tekkima negatiivsed elektrihinnad.

„Praegu oleme passiivse nõudluse maailmas,“ ütles Burt. „Me oleme fundamentaalse muutuse lävel nõudluse arvestamisel.“