IT-põhise kuritegevuse all kannatas üheksa Briti ettevõtet kümnest. BBC News National Hi-Tech Crime Uniti (NHTCU) uuringust selgus, et organiseeritud kuritegevus on oma tegevust internetis laiendanud. Suurem osa rünnakutest olid viirused, kuid esines ka küberkelmust ja infoleket.

Põhiliseks riskiallikaks peavad ettevõtjad siiski ebalojaalseid töötajaid, kes pahatihti sulidega väljastpoolt firmat kokku mängivad ja lisakulusid tekitavad.

NHTCU tegi turvalisuse analüüsi uuringu 200 Briti ettevõttes, mis kõik olid suurfirmad, kus töötab vähemalt tuhat inimest. Selgus, et kolmandikul ettevõtetest puudub igasugune kriisijuhtimisettevalmistus, teisisõnu plaanid selleks puhuks, kui miski viltu peaks vedama, on tegemata. Sama paljudel firmadel puudus võimaliku riski suuruse kohta üldse nägemus. Olukorras, kus 2004. aasta andmete järgi tabab keskmist Briti ettevõtet ligikaudu seitse viirust päevas, on selline olukord mõistmatu. Ekspertide hinnangul on seni maksimaalne rünnakute arv 77 riigi statistika põhjal olnud koguni sada tuhat rünnakut ööpäevas.

Investeeringud suurenevad

Uuringust selgus, et 80% firmadest plaanivad oma IT turvalisusse rohkem investeerida. Näitaja kerkib finantssektori ettevõtete puhul koguni 95%.

Kuigi 200 ettevõttest olid kõrgtehnoloogilise kuritegevuse all kannatanud 16%, ulatus sellistest juhtumistest tekitatud kahju 14 miljardi kroonini, mis omakorda moodustab kogu IT kuritegevusest üle veerandi. NHTCU sõnul on oodata arvutikuritegevuse kasvu. Seda eelkõige vallas, kus sulid kellegi abiga end firmade sisevõrku sisse logivad ning justkui tagaust kasutades andmeid ja miks mitte rahagi meelevaldselt liigutama hakkavad.

Kõige ohtlikumaks peavad spetsialistid siiski andmete vargust. ?Seaduses on andmete

varguse osas täielik lünk, selles suhtes on seadus hambutu,? ei salga Mick Deats NHTCU-st.

Kõrgtehnoloogiline kuritegevus Suurbritannias

?? Kulu kokku: 55 mld kr

?? Kelmused: 14 mld kr

?? Teenuse segamine (denial of service): 12 mld kr

?? Viirused: 15,4 mld kr

?? Tehnika vargused: 8,7 mld kr

Allikas: NHTCU

Eesti operatsioon läks täkkesse

?? Keskkriminaalpolitsei tabas koostöös Hansapanga ja teiste riikide uurimisasutustega Kopli ühiskorteris tegutsenud 24-aastase kurikaela, kes kontrollis arvuteid kõigis Balti riikides,

aga ka Suurbritannias, Hispaanias ja Saksamaal. Kuriteos kahtlustatav varastas inimeste identiteedi ning kandis võhi-võõraste pangakontodelt raha mujale.

?? Eesti IT-kurikaelte tegevus on laiahaardeline ning leidlikkuses tõusmas maailmatasemele.

Allikas: Eesti Politsei