Täna toimus Tallinnas Viru keskuse Rahva Raamatu kaupluses ettevõtlusnädala raames arvamuspäev, kus arutleti muuhulgas kvalifitseeritud tööjõupuuduse üle.

Töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavli sõnul tegeletakse vaatamata 22 000 registreeritud töötule rohkem kvalifitseeritud töötajate leidmisega tööandjale.

Temaga nõustus G4S Eesti tegevjuht Priit Sarapuu arutledes, kas kaamerad suudaksid lahendada tööpuuduse turvavaldkonnas. "Jah, meil on koguaeg puudu 50 töötajat. Kasvav surve palkadele ja vähene huvi on pannud meid mõtlema tehnoloogiliste lahenduste peale. Kui kliente tuleb juurde ja mahud kasvavad, on võimalik leida lahendusi, aga on teatud töö mida ilma inimesteta ei saa," sõnas ta.

Meelis Paavli ja Priit Sarapuu

Sarapuu sõnul on probleem keeleoskuses. "Turvatöötajatel on kohustus osata eesti keelt tasemel B2. Ma olen nõus, et on teatud töökohad, mis nõuavad palju suhtlust ning kus range keelenõue on vajalik, kuid on ka kohti kus seda pole vaja."

AS Napal omanik Toomas Laanpere sõnul ei ole ta valmis kvaliteetset kolleegi veel näinud. "Kõik vajavad koolitamist, olenemata sellest, mis ülikoolist nad tulevad." Ka tema toob probleemina välja keeleoskuse. "Suured tellijad hindavad puhast eesti keele oskus, samas Ida-Virumaal oodatakse just vastupidi puhast vene keelt.

Toomas Laanpere

Töötukassa juht nõustus sellega, et riik pole teinud piisavalt selleks, et tagada Ida-Virumaal kvaliteetne eesti keele õpe. "Ma toetan väga seda, et Narvas peaks olema artaktiivne keskus, kus iga soovija saaks õppida kaasaaegsete vahenditega keelt," ütles Paavli. "Sellel aastal oleme alustanud tegelemist osalise töövõimega inimestega. Uskuge või mitte, siis rakendumine on ainult 10% võrra väikem kui tavatöötajal."

Priit Sarapuu sõnul tuleb avada piirid välistööjõule. "Fakt on see, et kui tänased trendid jätkuvad, siis meil on 2020 aastaks 120 000 töötajat vähem kui praegu. Avalikkuses räägitakse nagu siia oleks suur tunglemine, kuid mina seda ei näe," ütles ta. "Paljud ajavad välistööjõudu segamini pagulastega. Pagulased tulevad siia ise. Välistööjõud tuleb siia meelitada."

Paljud ajavad tööjõudu segamini pagulastega. Pagulased tulevad siia ise. Välistööjõud tuleb siia meelitada.
Priit Sarapuu

Töötajaid jääb vähemaks ka tööjõu voolavuse tõttu. "Ammu on selge, et odavam on hoida oma töötajat kui järjest uusi värvata. Tööle tullakse firma pärast ja ära minnakse ülemuse pärast. Me peame arvestama oma töötajatega ja looma neile tingimused mõnusaks tööks," rääkis Sarapuu.

Toomas Laanpere tunnistas probleemi, et töötegijaid jääb järjest vähemaks. "Valitsus peaks vaatama, kuidas pensioneid ümber kujundada, sest praegu on raskus ettevõtjate õlgadel. Ja selliseid pensionäre nagu Ilves, Laar ja teised pole kerge üleval pidada."