Andmed avaldanud börsifirmadest sai kõige kopsakama aastapreemia ASi Tallinna Sadam juhatuse esimees Riho Rassmann, keda nõukogu otsustas tunnustada viie kuupalgaga ehk 325 000 krooniga. Ettevõtte kasum kasvas möödunud aastal 8 protsenti, kasum jäi samaks – 433 miljonit krooni.

Harju Elektri juhatuse esimees Andres Allikmäe pidi leppima ligi kümme korda väiksema summaga – ettevõte jaotab nelja juhatuse liikmete vahel preemiaks 0,3 protsenti puhaskasumist, preemia suurus sõltub palgast. Kontserni puhaskasum oli 2002. aastal 53,3 miljonit krooni. Juhatuse liikmed saavad seega keskmiselt 39 975 krooni preemiat. Hea töö eest said rahalist tunnustust ka Tallinna Kaubamaja juhatuse esimees Raul Puusepp ja Norma juhatuse esimees Peep Siimon, kuid preemia suurust ei soovinud nad öelda.

Tallinna Kaubamaja finantsdirektor Katrin Mühls selgitas, et Tallinna Kaubamaja kontserni juhi motiveerimiseks on oma kindlad reeglid.

“Me ei pea vajalikuks juhatuse esimehe aastapreemiat tema töö tasustamise ühe osana eraldi välja tuua, talle 2002. aastal makstud tasu kokku oli koos sotsiaalmaksuga 224 000 krooni,” ütles Mühls.

Peep Siimon ütles, et Norma on läbi aastate olnud tublide tulemustega ja preemiat on alati makstud, nii ka 2002. aastal. “Preemia suurust ei ole me isegi oma maja siseselt avalikustanud, ei tahaks seda nüüdki teha,” nentis Siimon. “Meil pole lootust boonustele, mis ületaksid aastapalka ja makstakse välja ka planeerimata kahjumite ja täitmata kohustuste korral.”

Preemia vääriliseks ei pidanud tegevjuhti koguni viie börsifirma nõukogud. Boonusest jäid ilma Viisnurga juhatuse esimees Tiit Arro, Baltika juht Meelis Milder, Klementi juhatuse esimees Toomas Leis, Estiko juhatuse esimees Ellen Tohver ja Kalevi juhataja Oliver Kruuda. Aastapreemiast ilmajäämise põhjuseks oli kõigil ettevõtetel aasta algul ette nähtud plaanide täitmata jätmine.

“See ei ole oluline, mulle on tähtis, et töötajad oleks rahul. Ja need, kes on hästi töötanud, saavad ka motiveeritud,” kommenteeris Kruuda. “Mina mängin dividendi tulu peale. Panustan tulevikku.”

Suuremad börsiettevõtted, kelle juhid tõenäoliselt kopsakad preemiad taskusse pistsid, boonuste maksmisest rääkida ei taha. Lepingute konfidentsiaalsusele viidates keeldusid juhtide lisatasudest rääkimast Hansapank, Saku Õlletehas, Telekom, Merko Ehitus, Rakvere Lihakombinaat ja Tallinna Farmaatsiatehas.

Eesti Telekomi juhtkond saab maksimaalselt kuus kuupalka boonust ja selle väljamaksmise alused lepitakse aasta alul kokku.

“Eesti Telekom näeb neid kokkuleppeid nõukogu ja juhtkonna vahelistena ega avalikusta täpset kriteeriumit ja täpset iga-aastast summat,” ütles Eesti Telekomi juhatuse esimees Jaan Männik.

Männik ei nõustunud summat avaldama ka eilsel Telekomi aktsionäride koosolekul. “Võin vaid öelda, et mu preemia jääb vahemikku null kuni kuus kuupalka,” lisas ta.

“HEX Tallinna Börsi juhatuse esimehe Gert Tiivase sõnul ei pea börsiettevõtted juhatuse liikmete lisatasusid eraldi välja tooma.

summa on aastaaruandes kirjas, kas eraldi tuuakse välja ka lisatasu, see on ettevõtte enda otsustada.”

Tiivase sõnul tuleb avalikkust teavitada juhul, kui ettevõtte juhti premeeritakse aktsiatega.